aA
Pirmadienį po pietų keletas šimtų protestuojančių Suvalkijos žemdirbių užblokavo tarptautinę magistralę "Via Baltica" netoli sienos su Lenkija. Kaip BNS sakė Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai, šiuo metu kelią Kaunas - Marijampolė - Suvalkai už Kalvarijos miestelio blokuoja apie 500 Suvalkijos žemdirbių.
Pasienio policijos departamento pareigūnų teigimu, šiuo metu laukiančių išvažiuoti iš Lietuvos į Lenkiją laukia apie 3 kilometrų automobilių eilė, o iš Lenkijos į Lietuvą - apie 4 kilometrų eilė.

Tačiau, pareigūnų teigimu, šios eilės susidarė ne dėl automagistralės blokados, nes pirmadienio rytą Budzisko - Kalvarijos pasienyje driekėsi net iki 7 kilometrų automobilių eilės.

Šiuo metu automagistralės "Via Baltica" blokados vietoje, apie 9 kilometrai nuo sienos su Lenkija, tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės susidarė apie vieno kilometro krovininių automobilių eilės.

Anot pasieniečių, blokuojamą kelio ruožą aplinkiniais rajoniniais keliais gali apvažiuoti tik lengvieji automobiliai, todėl ir susidarė krovininių automobilių eilės. Lietuvos automobilių kelių direkcija rekomenduoja vairuotojams laikinai atidėti keliones per Kalvarijos muitinę.

Žemdirbiai protestuoja prieš, jų teigimu, Vyriausybės siekį per cukraus monopoliją sunaikinti Marijampolės cukraus fabriką bei Suvalkijos krašto cukrinių runkelių auginimo zoną.

Pasak vieno iš protestuojančių ūkininkų Mangirdo Krunkaičio, kol kas neaišku, kiek laiko žemdirbiai blokuos tarptautinę magistralę ties Kalvarija, nes, anot jo, "viskas gaunasi spontaniškai".

Kaip skelbta, dėl valstybinės cukraus politikos protestuojantys Suvalkijos žemdirbiai pirmadienio rytą protesto akciją surengė Kalvarijos turgaus aikštėje bei Vilkaviškio rajone,Virbalio miestelyje.

Apie pusiaudienį protestuotojai visas pajėgas sutelkė Kalvarijoje, o apie 14 val. 30 min. patraukė į automagistralę "Via Baltica" ir ją užblokavo. Suvalkijos žemdirbių akcija yra nesankcionuota.

"Pagrindinis mūsų reikalavimas - lesti "Marijampolės cukraus" fabrikui vykdyti sanavimo programą", - sakė M.Krunkaitis. Individuali Vidmanto Kučinsko įmonė "Arvi" pradėjo sanuoti "Marijampolės cukrų" 1999 metų spalio pradžioje.

Nuo "Marijampolės cukraus" sanavimo pradžios iki šių metų kovo pradžios į biudžetą buvo sumokėta 35 mln. litų mokesčių, apie 2,47 mln. litų pervesta "Sodrai", daugiau nei 5 mln. litų sumokėta darbuotojams.

Cukrinius runkelius "Marijampolės cukraus" fabrikui tiekia Marijampolės, Kazlų Rūdos, Kalvarijos, Vilkaviškio, Šakių, Prienų, Alytaus, Kauno rajonų žemdirbiai. Iš viso - apie 1200 augintojų.

Kovo pradžioje Vyriausybė nustatė 112 tūkst. tonų dydžio bendrąją šalies cukraus kvotą 2001 metams, o žemės ūkio ministras K.Kristinaitis pareiškė, jog fabrikams bus skirtos 2000 metų dydžio kvotos.

Tai reiškia, kad "Marijampolės cukrui" bus leista gaminti 22 tūkst. tonų, o danų bendrovės "Danisco Sugar" valdomiems "Panevėžio cukraus" ir "Kėdainių cukraus" fabrikams - 90 tūkst. tonų kvotinio cukraus.

Suvalkijos žemdirbiai ir Marijampolės cukraus fabriko darbininkai, nepritardami cukraus režimui, kovo pradžioje buvo paralyžiavę eismą tarptautinėje automagistralėje "Via Baltica". Dėl to aktyviausiems jiems iškelta baudžiamoji byla.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.