aA
Malonės komisija rekomendavo prezidentui suteikti malonę už išžaginimą nuteistiems ir dabar laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje atliekantiems Darjušui ir Kšištofui Lavrinovičiams. Toks sprendimas priimtas pirmadienį vykusiame komisijos posėdyje.
Lavrinovičius
© "Lietuvos žinios"
Malonės komisijai vadovauja prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau, kaip BNS sakė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė, V.Adamkus dar nepasirašė dekreto dėl malonės suteikimo ir svarstys komisijos rekomendaciją.

BNS žiniomis, posėdyje nedalyvavo prezidento patarėjas teisės klausimais Armanas Abramavičius ir patarėjo pavaduotojas Kęstutis Šimkus. Nė vienas posėdyje dalyvavęs komisijos narys neprieštaravo siūlymui brolius Lavrinovičius atleisti nuo likusios bausmės.

Šiuo metu Lavrinovičiai bei jų pusbrolis Andrejus Borodkinas atlieka bausmę Pravieniškių sustiprintojo režimo pataisos darbų 2-ojoje kolonijoje. Broliai dvyniai neturi administracinių nuobaudų, paklūsta kolonijos drausmei. Drauge kalintis jų pusbrolis A. Borodkinas, kolonijos administracijos darbuotojų teigimu, turi nuobaudų ir malonės prašyti negali.

Brolius Lavrinovičius ir jų pusbrolį Andrejų Borodkiną 1999 metais Šalčininkų rajono apylinkės teismas nuteisė kalėti už 1998 metų spalio 18 dieną miške Šalčininkų rajone įvykdytą 17-metės Natalijos Tomaševič išžaginimą. Darjušui ir Kšištofui Lavrinovičiams buvo paskirta 5 metai laisvės atėmimo, o A. Borodkinui - 6 metai.

Kai byla buvo jau ištirta ir turėjo būti nagrinėjama teisme, nukentėjusioji netikėtai ištekėjo už D.Lavrinovičiaus ir pakeitė per parengtinį tardymą duotus parodymus, teigdama, kad su vaikinais mylėjosi savo noru.

N.Tomaševič ir D.Lavrinovičiaus vestuvės nebuvo pripažintos lengvinančia aplinkybe šioje baudžiamojoje byloje. Pernai liepą Šalčininkų rajono apylinkės teismas nuteisė ir N.Tomaševič, kuri buvo apkaltinta davusi melagingus parodymus. Šalčininkų teismas pripažino, kad N.Tomaševič vis dėlto melavo, ir skyrė pusę metų nelaisvės. Tačiau pritaikius Amnestijos įstatymą, teisiamoji nuo realios laisvės atėmimo bausmės buvo atleista.

K.Lavrinovičius ir jo pusbrolis buvo suimti netrukus po nusikaltimo įvykdymo ir įsiteisėjus nuosprendžiui, jie buvo perkelti į Pravieniškių koloniją.

Už D.Lavrinovičių krepšinio klubas "Alita" sumokėjo piniginį užstatą ir kol byla buvo tiriama ir nagrinėjama teisme, krepšininkas buvo laisvėje. D.Lavrinovičius suimtas tik įsiteisėjus nuosprendžiui.

Kolonijoje broliai Lavrinovičiai laisvalaikiu žaidžia krepšinį. Be to, spaudos teigimu, abu yra įrašyti į Alytaus "Alitos" krepšinio komandos žaidėjų paraišką 2000 - 2001 metų sezono Lietuvos krepšinio lygos rungtynėms.

Pernai birželį Pravieniškių kolonijos vadovybės prašymu Kaišiadorių rajono apylinkės teismas broliams Lavrinovičiams pritaikė Amnestijos įstatymą ir įkalinimo laiką sumažino vienais metais. Didesnės amnestijos įstatymas už grupinį išžaginimą nuteistiems asmenims nenumato. Amnestijos broliai Lavrinovičiai sulaukė taip pat dėl gero elgesio kolonijoje.

Posėdyje pirmadienį komisija iš viso svarstė 102 malonės prašymus. Prezidentui rekomenduota 27 asmenys nuo bausmės atleisti, 4 - bausmes sumažinti.

Malonės komisija paprastai posėdžiauja kartą per mėnesį. Į ją įeina teisingumo, vidaus reikalų ministrai, Aukščiausiojo teismo pirmininkas, generalinis prokuroras, policijos kapelionas, Kalinių globos draugijos ir Prezidentūros atstovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.