aA
Premjeras Algirdas Brazauskas mano, kad Lietuvai yra "per anksti" priimti Lyties keitimo įstatymą. "Man atrodo, kad šis įstatymas truputį per anksti, mes kai kur paskubam, bandome nukopijuoti principus, kurie egzistuoja vienoje ar kitoje valstybėje. Bet mums skubėti niekur nereikia", - sakė premjeras žurnalistams po susitikimo su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu ir arkivyskupu Sigitu Tamkevičiumi.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Kartu A.Brazauskas pažymėjo, kad, medikų teigimu, į juos kreipiasi nemažai žmonių, prašydami pakeisti lytį. Premjero nuomone, šių prašymų negalima atmesti, nes tai gali būti įvertinta kaip žmogaus teisių pažeidimas.

Priminus, kad Lyties keitimo įstatymo projektą parengė Sveikatos apsaugos ministerija, o Seimui pateikė ministrų kabinetas, A.Brazauskas sakė, kad tai padaryti Vyriausybę įpareigojo teisės aktai.

Tačiau A.Brazauskas pabrėžė, kad ir tuomet jis skeptiškai vertino projektą, tačiau kadangi jį parengti reikėjo, tai ir buvo padaryta.

Parengti tokį įstatymą Sveikatos apsaugos ministeriją įpareigoja Civilinis kodeksas, kuriame nuo liepos 1 dienos įsigalioja teisė į lyties pakeitimą.

Antradienį Seime turėjo vykti Lyties pakeitimo įstatymo projekto pateikimas, tačiau pasipriešinus kelioms Seimo frakcijoms ir Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui, šis dokumentas iš Seimo posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.

"Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas griežtai pasisako prieš lyties pakeitimo operacijas ir tolesnį jas įteisinančio įstatymo projekto svarstymą parlamento posėdyje", - buvo teigiama antradienį išplatintame pranešime spaudai.

Seimo sprendimą kol kas nesvarstyti įstatymo projekto trečiadienį pasveikino ir kardinolas A.J.Bačkis. Katalikų bažnyčia ne kartą pasisakė prieš tokio įstatymo priėmimą.

"Bažnyčia nori gero žmogui, vyras turi būti vyru, moteris - moterimi", - žurnalistams sakė kardinolas.

Lyties pakeitimo įstatymo projektą rengusios darbo grupės duomenimis, olandų mokslininkai yra nustatę, kad vienas transseksualas tenka 11 900 vyrų ir 34 tūkst. moterų. Todėl Lietuvos specialistai spėja, kad Lietuvoje tokių žmonių galėtų būti apie 50.

Lietuvoje jau buvo keletas atvejų, kai į medikus kreipėsi pakeisti lytį pageidavę asmenys, tačiau šios operacijos nebuvo atliktos iki galo. Manoma, kad kai kurie iš šių asmenų dabar yra išvykę į užsienį.

Trečiadienį susitikime premjeras ir Katalikų bažnyčios hierarchai taip pat aptarė šiuo metu rengiamą lytinio ugdymo mokyklose programą. Pokalbyje buvo sutarta, kad mokyklose lytinio švietimo pamokos galėtų vykti tik sutikus tėvams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.