aA
Judriausiame Didžiosios Britanijos uoste ankstyvą pirmadienio rytą buvo rasti 54 vyrų ir keturių moterų kūnai, sumesti į refrižeratoriaus kėbulą. Manoma, jog tai greičiausiai nelegalūs migrantai kinai, ketinę Britanijoje gauti prieglobstį.
Kol kas neaišku, nuo ko mirė didžiausios Britanijos nelegalių migrantų tragedijos aukos, tačiau labiausiai tikėtina, kad jos užtroško ar sušalo.

"Refrižeratorius buvo sustabdytas maždaug apie vidurnaktį. Tada buvo rasti 58 žuvusieji - 54 vyrai ir keturios moterys. Du vyriškiai dar buvo gyvi. Vaikų automobilyje nebuvo", pranešė Vidaus reikalų ministerijos atstovas. "Atrodo, kad jie visi yra iš Rytų Azijos. Iš Rytų Azijos daugiausiai prašymų dėl prieglobsčio pateikia kinai. Tačiau tai dar reiks patvirtinti", sakė jis agentūrai "Reuters".

Pareigūno teigimu, kūnai maždaug vidurnaktį buvo rasti Nyderlanduose registruotame refrižeratoriuje. Vairuotojas buvo suimtas, o du likę gyvi vyrai nuvežti į ligoninę. Anot pranešimų, jų gyvybei pavojus negresia.

Refrižeratorius sekmadienio vakarą išplaukė keltu iš Belgijos Zebriugės uosto, o po kelių valandų Doveryje jį apieškojo muitinės pareigūnai. Kol kas atsektas jo kelias iki Roterdamo. Tiriant įvykius, susijusius su daugiausiai žmonių gyvybių pareikalavusia į Britaniją gabentos migrantų grupės tragedija, koordinuojami kelių Europos šalių policijos veiksmai.

"Tai šiurpus incidentas. Mane pribloškė šių žmonių žūtis. Mes gedime kartu su žuvusiųjų artimaisiais", pareiškė Vidaus reikalų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro).

Migrantų, ketinusių Britanijoje gauti prieglobstį, atskirų žūties atvejų pasitaikydavo ir anksčiau. Policija yra užfiksavusi incidentų, kai migrantai, siekdami pabėgti nuo pareigūnų, iššokdavo iš važiuojančio traukinio. Vis dėlto šios nakties tragedijos beprecedentis mastas pareigūnus tiesiog pribloškė.

Du likę gyvi vyrai dar nebuvo apklausti, bet, pasak policijos, pavojus jų gyvybei negresia.

Vyriausybės atstovas sakė, jog dar neaišku, ar refrižeratoriaus šaldymo sistema buvo įjungta, ar išjungta, Pirmuoju atveju, nelegaliai vykę migrantai būtų sušalę, o antruoju - užtroškę.

Doveris garsėja kaip miestas, į kurį atvyksta daugiausiai prieglobsčio Britanijoje ieškančių žmonių. Ypač didžiulis migrantų srautas plūsta iš Rytų Europos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.