aA
Visuomeninė organizacija, vienijanti buvusiose sovietinėse Pabaltijo respublikose tarnavusius kariškius, kreipėsi į Rusijos vyriausybę bei parlamentą, kad būtų imtasi visų įmanomų priemonių Vasilijaus Kononovo išlaisvinimui, įskaitant net ir diplomatinių santykių su Latvija nutraukimą.

"Raudonasis partizanas" V. Kononovas Latvijoje neseniai nuteistas dėl taikių gyventojų žudymo pokario metais. Jis padavė apeliaciją ir savo kaltę neigia.

Pabaltijo kariškių sąjunga kreipėsi į visas visuomenines organizacijas "tuoj pat įsitraukti į kovą dėl fašizmo Baltijos šalyse sunaikinimo".

"Savo ruožtu mes imsimės adekvačių priemonių, mūsų Latvijoje nepamiršo ir žino: mes žodžių veltui nešvaistome", teigiama pareiškime, perduotame žiniasklaidai.

Vertindama situaciją Latvijoje, Sąjunga teigė, jog "Baltijos šalyse sukurtos visos sąlygos fašizmui plisti. Persekiojami žmonės, kurių įsitikinimai ir veiksmai nukreipti į fašizmo ideologijos sunaikinimą".

Pabaltijo kariškių sąjunga pirmą kartą padarė pareiškimą tarptautiniu klausimu - iki šiol ji reikšdavosi tik dėl vietinių klausimų. Sąjungos dydis nežinomas.

Stebėtojų vertinimu, Sąjungos išdėstyta pozicija atspindi daugelio Kaliningrado srities gyventojų nuomonę.

Smarkiai militarizuota Kaliningrado sritis yra įsiterpusi tarp Lietuvos ir Lenkijos. Lietuva deda daug pastangų įtraukti šią sritį į regioninį bendradarbiavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.