aA
Europos X klinikinių toksikologų asociacijos kongresas šiemet vyko Amsterdame, Olandijoje. Jame dalyvavo ir du Lietuvos gydytojai toksikologai - Tomas Jovaiša bei Robertas Badaras.

Specialistai pristatė greitos detoksikacijos metodiką, taikomą narkomanams gydyti. Ši metodika, pasak R.Badaro, nėra naujovė - jau 10-15 metų sklando pasaulyje. Lietuvos gydytojai šiek tiek pakeitė ją, kitaip suderino vaistų grupes, tačiau jokiu būdu nesisavina metodikos autorystės. Gydytojas R.Badaras sakė, jog tarptautinio kongreso dalyviai mūsų medikų "nesuvalgė", labai normaliai vertino pateiktą darbą. Pranešimas bus išspausdintas kongreso darbų rinkinyje. Pasaulyje egzistuoja ne tik drabužių, bet ir narkotikų mados. Šiuo metu narkotikų madą diktuoja Kalifornija. Viskas, kas anksčiau mums atrodė neįtikima, per Ameriką, Europą, net Rusiją atėjo ir į Lietuvą. Tačiau, pasak gydytojo, esame gerokai "atsilikę" - pas mus vartojami narkotikai užsienio kraštuose jau... išėję iš mados. Ateina nauja narkotikų karta.

Tie preparatai, kurie dabar populiarūs Kalifornijoje, pas mus skiriami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams kosuliui slopinti, aišku, kitokiomis dozėmis. Yra ir kitų panašių preparatų, kurie Lietuvoje vis dar legalūs.

Greitos detoksikacijos metodas, R.Badaro teigimu, irgi nevisiška panacėja narkomanui - tai tiesiog vienas būdų padėti ištverti abstinencijos periodą. Specialistai visokį gydymą laiko vykusiu, jei tik jis padeda pacientui. Pašnekovas pripažįsta, kad dauguma darbų kliūva Narkologijos centrui, nes toksikologai paprastai gelbsti sunkiausiais atvejais, kurie tėra maža dalis, ką aprėpia narkologai ir apylinkių psichiatrai.

Pasiteiravome, ar vadinamoji greita detoksikacija labiau tinka pradedantiems ar narkomanams "su stažu"? Gydytojas mano, kad "stažas" nelabai turi didelės reikšmės: žiūrėk, vienas vartoja narkotikus keletą metų, bet paskui gana lengvai jų atsisako, o kitam "piemeniui" jau po keturių mėnesių nė detoksikacija nepadeda, traukia atgal į liūną.

Psichologinė žmogaus struktūra lemia, ar jis stiprus, sveikas. Pienburniai paprastai nepajėgia būti stiprūs vieni, jie nori atrodyti tokie, kaip visi draugeliai, vartojantys narkotikus.

Koks populiariausias narkomanų amžius? Pristatydami pranešimą gydytojai pateikė heroiną vartojančių asmenų amžiaus grafiką. Čia sukluso kolegos vokiečiai, manydami, jog autoriai suklydo. Pasirodė neįtikima, kad šešiolikmečiai įniktų į heroiną. Taigi nuo keliolikos metų apskritai pradedama "ragauti" kvaišalų, stebėjosi kongreso dalyviai. Mat normalioje šalyje narkomanas, prieš tai išbandęs, ką galima ir ko negalima: žolę, amfetaminą, LSD, kokainą ir pan., paprastai heroinu baigia savo karjerą.

Pas mus vyrauja kitokia mada, ir ją iš dalies diktuoja aplinka, kurioje paauglys gyvena ir bendrauja. Gal kas nors labai naujo paaiškėjo toksikologų kongrese? Iš bendrų tendencijų spėjama, jog per Maskvą atklysta į Lietuvą naujas dalykas: labai pavojingas kokainas injekcijomis. Nepaprastai sunkiai diagnozuojama jo klinika, preparatas stimuliuoja širdies ligas, insultus, greitai negydomas žmogus staiga miršta.

Ir dar. Europoje, net Maskvoje jau atsiranda nauja grupė heroino vartotojų - tai pensininkai. To pas mus dar niekada nebuvo. Narkomanų kelią jie renkasi visiškai netekę vilties, džiaugsmo, norėdami ištrinti realybę. Sustabdyti senyvus žmones nuo tokio žingsnio - beviltiška, nes jie nenori matyti to, kas esti šalia. Tai iš tiesų egzotiška grupė, bet užsienyje ji jau egzistuoja. Kas žino, kada ta mada pasieks ir mus.