aA
Kai kurie Seimo nariai pasipiktino gavę pasiūlymą pasirašyti sutikimą, leidžiantį specialioms tarnyboms rinkti apie juos duomenis. Tokių dokumentų projektus gavo Seimo NATO komisijos nariai.
Teigiama, kad komisijai priklausantiems parlamentarams gali būti pateikta slaptų dokumentų, su kuriais pagal įstatymus gali susipažinti tik patikrinti žmonės.

"Aš, norėdamas eiti pareigas, susijusias su valstybės paslaptį sudarančios informacijos naudojimu ar apsauga, sutinku, kad įgaliotos institucijos teisės aktų nustatyta tvarka tikrintų mano kandidatūrą, rinktų ir gautų reikiamus duomenis apie mane", sakoma Seimo nariams pasiūlytuose pasirašyti sutikimuose.

Pagal galiojančius įstatymus, Seimo nariu domėtis galima tik tuo atveju, jei jis įtariamas nusikalstama veika, tačiau ir tuo atveju reikalinga Aukščiausiojo teismo pirmininko sankcija.

Bene labiausiai tokiu siūlymu pasipiktino Kazys Bobelis, kuris teigė, kad kaip Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, jis jau pasirašė pasižadėjimą neatskleisti patikėtos paslapties.

Nepasirašyti sutikimo žada ir LDDP frakcijos narys Juozas Bernatonis. Pasak jo, duoti tokį sutikimą artėjant Seimo rinkimų kampanijai yra pavojinga, nes tai gali atrišti specialiosioms tarnyboms rankas sekti parlamentarus.

Tuo darbu liberalas Alvydas Medalinskas ir konservatorė Rasa Juknevičienė sakė, kad tai esanti normali vakarietiška praktika, mat net Vakarų parlamentuose su slapta informacija gali dirbti nedidelė grupė patikrintų parlamentarų.

Be to, NATO yra pareikalavusi Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, kad būtų įformintas tam tikrų asmenų pasižadėjimas saugoti paslaptis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.