aA
Valstybinė veterinarijos tarnyba užtikrino, kad Lietuvos rinka yra apsaugota nuo karvių pasiutlige užkrėstos daniškos jautienos. Ferma, kurioje augintos pasiutlige užsikrėtusios karvės, buvo sudeginta, jautienos eksportas iš Danijos uždraustas.
Valstybinė veterinarijos tarnyba gavo oficialų pranešimą iš Danijos, kuriame patvirtinama ankstesnė informacija, jog galvijų pasiutligės židinys yra būtent šioje šalyje.

Lietuva šią savaitę uždraudė įvežti danišką jautieną ir jos produktus.

Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Konstantinas Gedrimas BNS korespondentui sakė, jog jautiena iš Danijos į Lietuvą ir iki draudimo nebuvo importuojama, todėl vartotojams nėra ko baimintis.

Pasak jo, nedidelius kiekius jautienos įsiveža specifinį maistą gaminantys restoranai, tačiau nustatyta, kad jie jautieną atsiveža iš Prancūzijos. Greito maisto restoranai mėsainiams mėsą atsiveža iš Lenkijos.

Danijoje plintanti galvijų pasiutligė gali būti užkrečiama per pašarus, ligos simptomai pasireiškia po 5-6 metų. Žmogui suvalgius užkrėstos mėsos, ligos simptomai gali pasireikšti po 5-10 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.