aA
Daugiau kaip prieš du mėnesius tuometinio Rygos mero Andrio Bėrzinio automobilis, vykstant su oficialiu vizitu į Vilnių, viršijo leistiną greitį, ir už tai vairuotojas buvo nubaustas pinigine bauda, kuri nesumokėta iki šiol.
Tai penktadienį pranešė Latvijos laikraštis "Diena".

Dabar A. Bėrzinis yra Latvijos vyriausybės vadovas.

Balandžio 6 dieną tarnybinis Rygos mero automobilis "Audi A8" buvo sustabdytas kelyje Panevėžys-Vilnius, nes policija užfiksavo jį važiuojant 123 kilometrų per valandą greičiu. Leistinas greitis tame kelio ruože buvo 90 kilometrų per valandą.

"Diena" rašo, kad konfliktą tada pavyko užglostyti Vilniaus mero Rolando Pakso dėka. Laikraštis abejoja, ar tai buvo padaryta pagal įstatymus, nes iš vairuotojo Andrio Krastinio atimtos teisės jam iš karto buvo grąžintos, o 400 litų bauda nebuvo sumokėta.

Apie šį įvykį A. Bėrzinis per neoficialų pokalbį papasakojo Lietuvos ambasadoriui Latvijoje Petrui Vaitiekūnui, kuris vėliau apie tai pranešė Lietuvos užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijoms.

P. Vaitiekūnas BNS tai atsisakė komentuoti.

Ambasadoriaus pareiškime nurodoma, kad "A. Bėrzinį sustabdė kelių policija, atėmė vairuotojo pažymėjimą ir privertė sumokėti baudą. Įsikišus Vilniaus savivaldybei, pažymėjimas buvo grąžintos, tačiau jų reikėjo važiuoti į Šiaulius. Pasak A. Bėrzinio, tai įvyko, kai jau mėnesį buvo įsigaliojęs abiejų šalių susitarimas neatimti vairuotojų pažymėjimų kitos šalies teritorijoje. A. Bėrzinis tai pasakė tokiame kontekste, kad buvo galima suprasti, jog Lietuva nevyko tarptautinio susitarimo".

Savo ruožtu Latvijos premjero spaudos sekretorius Arnis Lapinis patvirtino laikraščiui "Diena", kad toks įvykis tikrai buvo, tačiau informacija apie tai nevisiškai tiksli dėl nesusipratimo.

A. Lapinio žodžiais, A. Bėrzinis tikrai pranešė R. Paksui apie įvykį kelyje, tačiau Vilniaus meras jokios įtakos šio konflikto sprendimui neturėjo. Greitis buvo viršytas 13 kilometrų per valandą, ir policija nieko nekalbėjo apie baudą. Pažymėjimas vairuotojui buvo grąžintas Šiauliuose, Rygos merui grįžtant į Latviją.

Latvijos ambasada Lietuvoje apie šį įvykį sužinojo tik birželio 15 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.