aA
15 tonų rausvai pilkšvas lietuviško lauko riedulys pavirto į pagrindinį sostinės katiną - Vilniaus Aguonų gatvės gale esančiame Jurgos skvere penktadienį atidengta rašytojos, dailininkės, keliautojos ir visuomenės veikėjos Jurgos Ivanauskaitės atminimui įamžinti skirta dekoratyvinė skulptūra „Katinas“.
J.Ivanauskaitę primins „Katinas“
© A.Solomino nuotr.

Atidengimo ceremoniją vedusi žurnalistė Edita Mildažytė pasidžiaugė, kad prieš skulptūros atidengimą gretimame name gyvenanti močiutė į skverą netikėtai atnešė žydinčią pelargoniją. Tai, pasak E. Mildažytės, rodo, kad žmonės mintį priims.

„Šitas katinas – mano kiemo katinų simbolis. Katinas - Vilniaus valkata, kuris gyvena pats sau. Nors žmonės mano, kad jie katiną prisijaukina - iš tikrųjų katinai mus prisijaukina“, - kalbėjo „Katino“ autorė, skulptorė Ksenija Jaroševaitė.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė K. Jaroševaitė prisiminė, kad pastačius skulptūrą priėjęs senukas pasukiojo pirštą ties smilkiniu ir pareiškė: „Durniai, suaugę žmonės, o tokius niekus daro“. Visgi skulptorė sakė esanti dėkinga senukui - juk be tokių kvailių kaip ji pasaulis visą laiką būtų vienodas ir nesikeistų.

„Katės ir angelai buvo Jurgos didžioji meilė“, - aiškino J. Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė. Atminimui pasirinktas katino motyvas kelia asociacijų su kai kurių rašytojos kūrinių personažais.

Su „Katinu“ bus galima šnekėtis

„Katino“ skulptūrą atidengė Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir bendrovės „Lietuvos dujos“ direktorius Viktoras Valentukevičius. „Katiną“ globoti patikėta Vilniaus merui Viliui Navickui.

„Pažiūriu į katiną ir galvoju: kodėl katinas, kodėl ne kažkokia kita skulptūra Jurgos atminimui. O po to sau mintyse galvoju: koks yra katino įvaizdis? Katinas yra laisvas, vaikšto pats sau, jam nenurodysi, kur reikia eiti ir jam nepasakysi, kad tu dar sustok, tūpk į šitą kampą, ką gali pasakyti šuniukui. Jurga turėjo būtent tą laisvės nuovoką – ji buvo laisva šiame pasaulyje, savo mintyse ir, tuo pačiu, labai atvira“, - kalbėjo I. Degutienė.

Pasak jos, Jurga niekur neišėjo, tačiau bus galima ateiti su katinu pasišnekėti ir pamąstyti, ką pasakytų Jurga. I. Degutienė teigė atidaryme dalyvavusi ne kaip oficialus asmuo, o J. Ivanauskaitės talento gerbėja.

Sveria 10 tonų

Akmuo, iš kurio pagaminta skulptūra, atrastas netoli buvusio Arvydiškių karjero greta Kurtuvėnų. Akmuo daugelį metų gulėjo Pašiaušės kaime Kelmės rajone, kur ir buvo kuriama skulptūra. Pradėta kalti 2008 m. liepą, skulptūra sveria 10 tonų. Katino aukštis iki uodegos galiuko 2,70 m, plotis - 3 m, storis - 1,5 m.

„Katino“ rėmėjai – bendrovė „Lietuvos dujos“ ir piliečiai, prie sumanymo prisidėję asmeninėmis lėšomis.

DELFI primena, kad Jurgos skveras Aguonų gatvėje atidarytas praėjusių metų lapkričio mėnesį. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė J. Ivanauskaitė Aguonų gatvėje gyveno dešimt metų (nuo 1997 m. iki mirties 2007 m.) ir čia sukūrė daugumą svarbiausių savo kūrinių. Ant namo, kuriame gyveno rašytoja, įrengta atminimo lenta.

Idėją Vilniaus Aguonų gatvėje įamžinti 2007 m. vasario 17 d. Anapilin išėjusios J. Ivanauskaitės atminimą rėmė žurnalistai, teisininkai, menininkai, politikai ir paprasti sostinės gyventojai.

Viešoji įstaiga Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras, visokeriopai rėmęs idėją įrengti Jurgos skverą ir pastatyti skulptūrą jame, taip pat norėjo prisidėti prie Vilniaus miesto žaliųjų zonų išsaugojimo ir miesto gražinimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.