aA
Prezidentas Valdas Adamkus, sveikindamas "Santaros-Šviesos" federacijos konferenciją, teigė, kad organizacijos šūkis "Veidu į Lietuvą" tampa aktualiu Lietuvos žmonėms, intelektualams bei politikams.
"Iš tiesų, turime atsigręžti veidu į realią Lietuvą, į realias, skaudžias jos problemas ir mėginti realiomis priemonėmis šias problemas spręsti", ketvirtadienį konferencijoje Vilniuje sakė V. Adamkus.

Jis pažymėjo, kad "Santara-Šviesa" visada gręžėsi į Lietuvos tikrovę, stengėsi išgirsti ir suprasti čia ir dabar esantį žmogų. Šias pastangas neretai lydėjo oponentų kritika, tačiau tikrovės supratimas, pasak prezidento, padeda priimti požiūrių įvairovę, neleidžia užsisklęsti vienos idėjos kiaute.

V. Adamkus citavo federacijos įkūrėjo Vytauto Kavolio žodžius: "Mane domina formulė: liberalinė moralybė, romantiška kultūra, tautinė priklausomybė, tarptautinė atsakomybė demokratinės politikos ir gerovės visuomenės kontekste".

Prezidentas, vertindamas profesoriaus V. Kavolio ironiją, ragino susirinkusius sutikti, kad valstybės, piliečio ar visuomenės tapatybė niekada nebūna vienalytė, monolitinė ir galutinė.

Prieš 46 metus įkurta "Santaros-Šviesos" organizacija suvienijo tuoj po Antrojo pasaulinio karo Vokietijoje įsikūrusią liberalių pažiūrų studentų organizacijų "Šviesa" ir JAV, Mičigano valstijoje vykusiame nepriklausomo akademinio jaunimo suvažiavime įsteigtą "Santaros" organizaciją. Jos pirmininku ir aktyviu nariu yra buvęs ir prezidentas V. Adamkus.

Iš kitų užsienyje veikusių išeivijos organizacijų "Santara-Šviesa" išsiskyrė tuo, kad siekė bendrauti su Lietuva sovietų okupacijos sąlygomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.