aA
Anot sinoptikų, Vilniuje, Utenoje, Panevėžyje termometras sekmadienį rodė 31 laipsnį šilumos, Kaune – 30 laipsnių, pajūryje – 25 laipsnius. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT), realiai žmogaus jaučiamą oro temperatūrą parodo ne termometro stulpelis, o karščio indeksas, kuris priklauso ir nuo temperatūros, ir nuo santykinio drėgnumo.
Sekmadienis - karščiausia šios vasaros diena
© DELFI (G.Urnikaitės nuotr.)

Todėl rytiniuose rajonuose, kur sekmadienį buvo prognozuojama per 30 laipsnių šilumos, turėjo būti juntamas karščio indeksas, teigiama, galėjo siekti 40 laipsnių.

Įsivyravus karščiams, rekomenduojama pasirūpinti savo sveikata – dėvėti natūralaus pluošto rūbus ir avalynę, einant į lauką pridengti galvą, vengti buvimo saulėje nuo 11 iki 17 valandos.

Taip pat rekomenduojama gerti dažniau, nei pajuntamas troškulys, geriausia reguliariai – kas vieną ar dvi valandas.

Troškulį patartina malšinti sultimis, arbata ar negazuotu mineraliniu vandeniu, nes prakaituojant netenkama ne tik skysčių, bet ir mineralinių medžiagų bei druskų.

Pirmadienį orai, manoma, turėtų gerokai atvėsti. LHMT duomenimis, dieną Vilniuje termometras turėtų rodyti apie 22 laipsnius, Kaune – 21 laipsnį, Klaipėdoje – 18 laipsnių šilumos.

Sinoptikai prognozuoja, kad liepos mėnesio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje bus dviem laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę, o kritulių šį mėnesį sulauksime kiek mažiau nei ankstesniais metais.

www.lrt.lt