aA
Lenkų filosofas ir istorikas Leszekas Kolakowskis, kuris buvo vienas iš garsiausių marksizmo kritikų, mirė penktadienį Oksforde, sulaukęs 81 metų, pranešama BBC tinklalapyje.
LEAD Technologies Inc. V1.01
LEAD Technologies Inc. V1.01
© AFP/Scanpix

Filosofas mirė Anglijos Oksfordo universiteto, kuriame jis gyveno ir dėstė nuo 1970 metų, miestelio ligoninėje.

L.Kolakowskis, kuris laikomas vienu iš iškiliausių XX amžiaus Rytų Europos mąstytojų, tvirtino, kad stalinistinio režimo žiaurumus nulėmė marksizmo teorijos iškraipymai, o loginiai padariniai.

Lenkijos parlamento nariai Varšuvoje penkiomis tylos minutėmis pagerbė daugiau nei pusė gyvenimo emigracijoje praleidusio tėvynainio atminimą ir jo indėlį į demokratijos procesą Lenkijoje.

Praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje L.Kolakowskis aktyviai palaikė Lenkijos demokratinį judėjimą "Solidarumas", o filosofo pažiūromis žavėjosi daugelis šio judėjimo lyderių.

1976 metais buvo išleistas L.Kolakowskio trijų tomų veikalas "Pagrindinės marksizmo kryptys" (Glowne nurty marksizmu), kuris yra laikomas svarbiausiu jo darbu.

Paskutiniaisiais gyvenimo metais ji kūrė pjeses ir apsakymus, taip pat nagrinėjo religijos klausimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.