aA
Ikiteisminio tyrimo įstaigose yra reikalinga revizija. Tai pareiškė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, šią savaitę susitikęs su Lietuvos ikiteisminio tyrimo įstaigų vadovais.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Kiekvienas mūsų savo institucijose turi padaryti reviziją, įvertinti rezonansinių tyrimų užduočių formuluotes, jų realizavimo terminus. Mes raginsime prokurorus stiprinti šių bylų kontrolę", - pranešime spaudai cituojamas generalinis prokuroras.

Pasitarime, kuriame buvo nagrinėjamos 2009-ųjų pirmojo pusmečio finansinių ir ūkinių nusikaltimų augimo tendencijos bei aptarta rezonansą sukėlusių ikiteisminių tyrimų eiga, A.Valantinas pabrėžė, kad visos tarnybos turi koncentruoti pajėgas.

Proritetinėmis sritimis A.Valantinas įvardino mokesčių vengimo atvejus, netikrų pinigų gamybą, sukčiavimus, apgaulingą ir aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą, nusikalstamus bankrotus, skolininkų nesąžiningumą, kovą su pinigų plovimu, cigarečių kontrabanda bei neteisėta alkoholio gamyba.

Anot generalinio prokuroro, tokio pobūdžio bylose neturėtų būti pamirštamas materialinės žalos atlyginimas.

Susitikime taip pat buvo aptartos nusikaltimų tyrimų problemos, pavyzdžiui, situacija, kad ekonominėje policijoje šiuo yra apie 30 laisvų etatų, o darbuotojų atlyginimai nėra adekvatūs darbo krūviams.

Taip pat buvo teigiama, kad dėl administracinių skundų gausos stringa rezonansinių ir latentinių bylų tyrimas. Atkreiptas dėmesys, kad daug tyrėjų darbo pareikalauja tyrimai dėl fizinių ar juridinių asmenų tarpusavio neatsiskaitymų,

Muitinės departamento vadovai atkreipė dėmesį, kad nors 30 proc. išaugo akcizinių prekių nusikaltimai ir ypač daugėja nelegalių cigarečių kiekiai ir sulaikytų šios kategorijos prekių vertė, nors jų išaiškinimo rodikliai esą geri, todėl problemų kol kas neturima.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovai pastebėjo, kad daugėja akcizo, pridėtinės vertės, pelno mokesčių vengimo mokėti atvejų, kad vyksta atsiskaitymas prekėmis, todėl atsiranda galimybių įsivyrauti šešėlinei ekonomikai.

Anot pareigūnų, darbą šiuo metu sunkina neigiama viešoji nuomonė, neva visi aplink vagys, o nubaustų asmenų nėra.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.