aA
Parlamentarai nenoriai, bet sutiko laikinai sumažinti valstybės pareigūnų, teisėjų, tarnautojų ir politikų, įskaitant savo, atlyginimus bei priedus. Nors opozicijos atstovai aiškino, esą algų mažinimas sukels priešingą efektą, nei laukiama, ir baugino teismais, penktadienį Seimas beveik vienbalsiai pritarė įstatymo pataisai, kuria jų pareiginės algos bazinis dydis mažinamas nuo 475 iki 450 Lt. Projektą palaimino beveik visi iš 72 balsavime dalyvavusių parlamentarų, susilaikė vienintelis Liberalų frakcijos narys Gediminas Navaitis.
Seimo nariai mažina savo, valdininkų ir teisėjų atlyginimus
© Corbis

Pareiginės algos dydis, kurį dauginant iš tam tikro koeficiento skaičiuojamas minėtų asmenų atlyginimas, mažinamas nuo rugpjūčio iki metų pabaigos. Kartu buvo sumažinti ir patys koeficientai. Tiesa, tam Seimo nariai pritarė ne taip vieningai: už pataisą balsavo 80, prieš - 2, susilaikė 11.

Svarstydami siūlymą apkarpyti atlyginimus valdančiųjų atstovai penktadienį tikino, kad tokios priemonės būtinos norint užkamšyti biudžeto skyles. Seimo opozicijos atstovai savo ruožtu aiškino, esą tai nepadės, greičiau priešingai. „Tai yra blogas pavyzdys, kuris persimeta į privatų verslą. Mokesčių sistema nuo tokių siūlymų tik nukenčia", - tvirtino socdemas Vytenis Andriukaitis.

Jis teigė sulaukęs vienos valstybės tarnautojos, kuri rudenį turėtų susilaukti dvynukų, skambučio. Moteris klausė, kaip jai gyventi, kai mažinami ir atlyginimai, ir motinystės išmokos. V. Andriukaitis būsimajai mamai pasiūlė kreiptis į teismą - esą pažeidžiami jos teisėti lūkesčiai.

Mažinti politikų, teisėjų, valstybės tarnautojų atlyginimus pasiūlė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Iš pradžių siekusi algos bazinį dydį nukirpti iki 430 Lt, po derybų su profsąjungomis Vyriausybė nusileido ir sutarė bazinę algą kirpti ne 10 proc., bet 5 proc., o pareiginės algos koeficientus bei priedus už kvalifikacines klases mažinti skirtingai. Daugiausiai uždirbančių valdininkų algos esą sumažės 24,5 proc., politikų – 15 proc.

Šių mažinimų nauda „Sodrai“ esą yra didesnė nei mokesčių praradimas: valstybė esą sutaupys 60 mln. Lt, „Sodra“ neteks 13 mln. Lt.

A.Valinsko alga sumažės iki 9 tūkst. litų

Seimo pirmininko algai apskaičiuoti taikomas koeficientas sumažintas nuo 22,7 iki 20,43. Tai reiškia, kad jo alga sumažės nuo 10,7 tūkst. iki 9,1 tūkst. Lt, neatskaičius mokesčių. Parlamentaro koeficientą sumažinus nuo 17,07 iki 15,36, jo atlyginimas sumažės nuo 8,1 tūkst. iki 6,8 tūkst. Lt.

Premjero pareiginės algos koeficientas mažinamas taip pat, kaip Seimo pirmininko, ministrų - nuo 20,94 iki 18,85, tad jų alga sumažės nuo 9,9 tūkst. iki 8,4 tūkst. Lt.

Koeficientas mažinamas daugiausiai uždirbantiems valstybės tarnautojams nuo 11 iki 20 kategorijų. 11 kategorijos tarnautojui pareiginis koeficientas mažinimas nuo 5,2 iki 5,17, o 20 - nuo 11,4 iki 10,54.

Visiems, įskaitant ir statutinius pareigūnus, mažinami priedai. Priedas už trečią kvalifikacinę klasę sudarys 10 proc. pareiginės algos (dabar yra 15 proc.), už antrą kvalifikacinę klasę - 20 proc. vietoj 30 proc., už pirmą kvalifikacinę klasę - 30 proc. vietoj 50 proc.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.