aA
JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį kreipėsi į afroamerikiečius, ragindamas juodaodžius amerikiečius skatinti savo vaikus siekti aukštesnių tikslų, o ne tik puoselėti svajones tapti sporto ar hiphopo žvaigždėmis.
B.Obama paragino afroamerikiečius prisiimti daugiau atsakomybės už savo gyvenimus
© Reuters/Scanpix

Pirmuoju afroamerikiečiu Jungtinių Valstijų prezidentu tapusio B.Obamos pergalė rinkimuose sujudino juodaodžių bendruomenę. Per ceremoniją, skirtą paminėti 100-ąsias seniausios šalyje pilietinių teisių organizacijos NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) įkūrimo metines, prezidentas ragino juodaodžius amerikiečius prisiimti didesnę atsakomybę už savo gyvenimus ir liautis kliovusis vyriausybės programomis.

"Mums reikia naujos mąstysenos, naujo pasaulėžiūros, nes vienas ilgaamžiškiausių ir destruktyviausių diskriminacijos palikimų yra mūsų įgytas ribotumo jausmas; kodėl tiek daug mūsų bendruomenės narių tiek mažai iš savęs tikisi", - sakė B.Obama.

Sausakimšoje Manhatano viešbučio banketų salėje kreipdamasis į auditoriją B.Obama pabrėžė, kad juodaodžiai turi atgaivinti pilietinių teisių judėjimo dvasią, kuri buvo jaučiama prieš pusę amžiaus, kad galėtų kovoti su tokiomis problemomis kaip nedarbas, augančios išlaidos sveikatos apsaugai ir ŽIV bei AIDS plitimas, kurios neproporcingai skaudžiai smogė afroamerikiečių bendruomenei.

"Kad būtų įveiktos šiandienos kliūtys, mums, kaip ir tuomet, reikia tokio paties atsidavimo. Tokio paties skubos suvokimo. Tokio pat pasiaukojimo", - sakė prezidentas.

B.Obama pabrėžė, kad tėvai turi priversti savo atžalas mažiau laiko skirti video žaidimams ir laiku eiti miegoti bei plėsti jų akiratį ir skatinti juos domėtis ne tik tokiomis paauglių ikonomis kaip NBA žvaigždė LeBronas Jamesas ar hiphopo atlikėjas Lilas Wayne'as.

Išsilavinimas yra kelias į geresnę ateitį, sakė prezidentas.
"Mūsų vaikai negali visi svajoti tapti antruoju LeBronu ar Lilu Wayne'u. Noriu, kad jie siektų tapti mokslininkais ir inžinieriais, gydytojais ir mokytojais, ne tik krepšininkais ar hiphopo atlikėjais. Noriu, kad jie siektų tapti Aukščiausiojo teismo teisėjais. Noriu, kad jie siektų tapti Jungtinių Valstijų prezidentu", - sakė B.Obama.

Prezidentas pabrėžė, kad jo gyvenimas galėjo pakrypti kita vaga, jei ne nuolatiniai jo motinos raginimai.

"Mano motina apgaubė mane meile, ji skatino mane ir rūpinosi, kad įgyčiau išsilavinimą, - sakė B.Obama. - Ji nesileido su manimi į kalbas ir išmokė mane skirti gera nuo bloga".

"Jos dėka įgijau galimybę geriausiai atskleisti savo gebėjimus. Įgijau galimybę geriausiai pasinaudoti savo gyvenimu", - pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.