aA
Pirmojo vizito į užsienį - Švediją nuvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukė ne tik šios šalies žurnalistų, bet ir premjero Fredriko Reinfeldto klausimų apie Seimo priimtą Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo. Lietuvos vadovė pakartojo šį teisės aktą vertinanti neigiamai ir pažadėjo teikti pataisas.
Švedijoje D.Grybauskaitė sulaukė ir klausimų apie nepilnamečių apsaugos įstatymą
© A.Solomino nuotr.

Švedai: įstatymas prilygsta grįžimui į nacių laikus

„Esu nepaprastai nusivylusi, kad Lietuvoje galima priimti tokius įstatymus", - naujienų agentūra AP cituoja prezidentės žodžius, kuriuos ji pasakė spaudos konferencijoje Stokholme po susitikimo su F. Reinfeldtu.

D. Grybauskaitė kritikavo teisės aktą kaip prastai parengtą - esą jis netikslus ir leidžiantis įvairias interpretacijas, todėl pažadėjo dar šiais metais inicijuoti pataisas. Šalies vadovė nedetalizavo, ką siūlys keisti, bet pažymėjo, kad „visos visuomenės žmogaus teisės" bus svarbios per visą jos kadenciją.

Beje, klausimas apie teisės aktą, kuris užsienyje vadinamas cenzūros įstatymu, buvo vienintelis, kurį spaudos konferencijoje išgirdo D. Grybauskaitė. Čia patalpintas spaudos konferencijos įrašas.

Švedijos televizijos reportažas

Europos Sąjungai šį pusmetį pirmininkaujančios Švedijos premjeras teigė per pokalbį su viešnia išreiškęs susirūpinimą dėl įstatymo. „Žinoma, mūsų pasitikėjimą silpnina visi signalai, prieštaraujantys žmogaus teisių gynimui", - pažymėjo F. Reinfeldtas ir pridūrė, kad modernioje visuomenėje nereikėtų homoseksualumo vaizduoti kaip kažko keisto ar svetimo.

Kaip žinoma, antradienį Seimas atmetė kadenciją jau baigusio prezidento Valdo Adamkaus veto ir antrą kartą priėmė minėtą įstatymą, kuriuo, be kita, palanki informacija apie homoseksualumą, biseksualumą ir poligamiją vertinama kaip daranti neigiamą poveikį vaikams.

Tokį Seimo sprendimą sukritikavo ne tik žmogaus teises ginančios tarptautinės organizacijos ir politikai, bet ir D. Grybauskaitė, kurią Konstitucija įpareigoja pasirašyti šį įstatymą be galimybės jį dar kartą vetuoti.

Prezidentės vizito išvakarėse Švedijoje pasigirdo siūlymų „paimti Lietuvą už ausies“. Įstatymas esą prilygsta grįžimui į nacių laikus ir prieštarauja pagrindiniams žmogaus teises ginantiems įstatymams.

EK buvo įspėjusi Lietuvą dėl žmogaus teisių

Europos jaunimo forumą pasiekė Europos Komisijos (EK) Teisingumo, laisvės ir saugumo generalinio direktorato laiškas, kuriame teigiama, kad Briuselis atidžiai seks tolesnius Lietuvos veiksmus.

EK esą buvo įspėjusi mūsų šalį, kad toks įstatymas gali sukelti „rimtą susirūpinimą" dėl žmogaus teisių ir ES teisės aktų pažeidimo. Šį klausimą, susitikęs su užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku, kėlė ir EK viceprezidentas Jacques Barrot. „Komisija toliau atidžiai seks situaciją", - teigiama generalinio direktorato atstovo Ernesto Bianchi laiške.

Jis priminė, kad EK vienareikšmiškai įsipareigoja kovoti su homofobija, kuri yra nesuderinama su vertybėmis, kuriomis yra paremta ES.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.