aA
Nors Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė, kad siūlymas mažinti jau esamas motinystės (tėvystės) išmokas neprieštarauja Konstitucijai, Seimas visgi pritarė siūlymui atidėti jų karpymą iki kitų metų gegužės 1 d. Taip esą būtų įteisinta konstitucinė nuostata dėl teisėtų žmonių lūkesčių. Dėl tokio netikėto posūkio įstatymo pataisos priėmimas atidėtas iki kito posėdžio.
Seimas linkęs nukelti motinystės išmokų mažinimo terminą
© A.Didžgalvio nuotr.

Ketvirtadienį vykusiame Seimo posėdyje parlamentarai ir vėl iki galo neapsisprendė, nuo kada turi būti mažinamos (motinystės) tėvystės išmokos. Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Artūro Meliano prašymu, priimant įstatymo pataisą, padaryta pertrauka iki kito posėdžio. Mat daugiau nei pusei parlamentarų pritarus siūlymui atidėti išmokų mažinimo terminą, būtina iš naujo peržiūrėti projekto, kuris iš esmės keičiasi, tekstą.

Audriaus Endzino pristatyta pataisa skelbia, kad šio įstatymo nuostatos nebūtų taikomos paskirtoms motinystės (tėvystės) pašalpoms iki 2009 m. rugpjūčio 1 d. bei naujai skiriamoms motinystės (tėvystės) pašalpoms nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. iki 2010 m. gegužės 1 d.

Tuo tarpu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadą pristatęs jo pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, kad išmokų mažinimas teisiškai neprieštarauja Konstitucijai. Jis atrėmė Seimo teisininkų argumentus, kad statutiniams pareigūnams, gaunantiems išmokas ne iš „Sodros“ biudžeto, jos mažinamos nebus, todėl tai sudaro prielaidas nelygybei.

„Tai kategorijai, kuriai ši norma taikoma, teisinis reguliavimas yra vienodas. O kad ši norma nereguliuos statutinių pareigūnų išmokų, tai irgi turi teisinį pagrindą. Daugumos komiteto narių nuomone, statutinių pareigūnų darbo specifika pateisina kitokį jų išmokų reguliavimą, nes jų santykiai su valstybe yra kitokie“, - teigė pranešėjas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.