aA
Panevėžio vaikų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorei Vitalijai Buterlevičiūtei iškeltoje baudžiamojoje byloje pirmosios instancijos teismas padėjo tašką. Tarnyba piktnaudžiavusi, apgaulingai buhalterinę apskaitą tvarkiusi ir dokumentus klastojusi įtaigos vadovė išgirdo nepalankų nuosprendį.

Kalta pripažintai V.Buterlevičiūtei teismas skyrė piniginę baudą ir uždraudė dirbti valstybės įstaigoje. Su tokiu sprendimu nuteistoji nesutinka ir žada jį per duotą dvidešimties dienų laikotarpį apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Apkaltinamąjį nuosprendį lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė išgirdo pirmadienį. Panevėžio miesto apylinkės teismas V.Buterlevičiūtei skyrė 2 tūkstančių 600 litų baudą.

Teisėjo sprendimu, nuteistoji 2 metus ir 6 mėnesius negalės dirbti valstybės įstaigoje. Jei nuosprendis įsiteisės, įstaigos vadovė neteks pareigų, iš jos bus konfiskuotas 1 tūkstančio 709 litų vertės turtas. Iš visų baudžiamąją bylą sudariusių nusikalstamųjų epizodų teismas atmetė tik vieną.

Kaltę neigia

„Sekundės“ kalbinta V.Buterlevičiūtė savo kaltę dar kartą tvirtai paneigė. Jos tvirtinimu, pirmosios instancijos teismo nuosprendis įsigalioti nespės – bus tikrai apskųstas.

„Nesutinku su tokiu teismo sprendimu. Savo tiesą įrodinėsiu iki galo, jei reikės, kreipsiuosi į Aukščiausiąjį Teismą. Nesu kalta ir tą įrodysiu“, – kalbėjo lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė.
Jau savo baigiamojoje kalboje įstaigos vadovė abejojo, ar teismui pavyks priimti objektyvų sprendimą dėl neva nuolatinio žiniasklaidos poveikio.

„Negaliu pripažinti to, ko nepadariau. O spaudoje iš anksto buvau apkaltinta. Pasirodė apie dvidešimt mane šmeižiančių straipsnių, todėl suprantu, kad teismui bus sunku nuspręsti objektyviai. Baudžiamoji byla buvo pradėta kai kurių tinginčiųjų dirbti iniciatyva. Jų parodymai melagingi. Atrodo, kad aš viena turėjau viską kontroliuoti. Tuomet už ką kiti gauna pinigus? Nežinojau, kad įstatymai tinginius gina“, – yra sakiusi V.Buterlevičiūtė.

Buvo sugrąžinta

Lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė nuo pareigų buvo nušalinta dar ikiteisminio tyrimo metu. Teismui leidus, į darbą moteris sugrįžo maždaug po metų pertraukos – 2008-ųjų gruodžio pabaigoje. Tačiau jau seniai tarp įstaigos vadovės ir jos pavaldinių įsiplieskę pykčiai nebuvo užgesę.

Dėl neigiamo poveikio įstaigos darbuotojoms V.Buterlevičiūtė buvo vėl nušalinta nuo pareigų trims mėnesiams. Į darbą baudžiamąją bylą nagrinėjusi teisėja jai leido sugrįžti šių metų vasario pradžioje.

„Sekundė“ rašė, kad V.Buterlevičiūtei iškeltą baudžiamąją bylą sudarė vienuolika nusikalstamos veikos epizodų. Prokuroras pažymėjo, kad visų nusikaltimų schema yra panaši: kaltinamoji paprašė darbuotojų ar sutarė su draugais dėl fiktyvaus jų įdarbinimo ir pasisavino dalį realiai nedirbusių žmonių pinigų.

Pasak prokuroro, taip buvo pažemintas valstybės tarnautojo vardas ir nukentėjo „Gintarėlis“: buvo paimti pinigai, nors realiai įstaigai naudingas darbas neatliktas.

Panevėžio miesto apylinkės teismui baudžiamąją bylą perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai. V.Buterlevičiūtę STT pareigūnai 2007 m. gruodį išsivedė iš kabineto. Pagal gautą darbuotojų skundą patikrinimą „Gintarėlyje“ atliko ir Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyrius.

'Sekundė“