aA
Vyriausybė trečiadienį galutinai apsisprendė, kad žydams už negrąžintą nekilnojamąjį turtą turi būti sumokėta 113 mln. litų ir taip pat grąžinti du pastatai - žydų muziejus sostinės Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka sostinės Žemaitijos gatvėje.
Vyriausybės kompensacija žydams bus 128 mln. Lt vertės
© A.Didžgalvio nuotr.

Bendra kompensacijos vertė, pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, siekia 128 mln. litų.

"Galutinė suma yra 128 mln. litų atsižvelgiant į tų pastatų vertę. Pradžia grąžinimo yra 2012 metai", - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė R.Šimašius.

Kaip jau skelbta anksčiau, numatoma, kad iš 128 mln. litų 3 mln. bus iki 2011 išmokėti genocidą išgyvenusiems asmenims. Kada ši suma bus pradėta mokėti ir kiek asmenų ją gaus, dar neaišku.

"Dėl asmenų patikslinti kol kas negaliu, reikės labai preciziškai suskaičiuoti. Situacija nėra paprasta, tų asmenų skaičius ne iki galo apibrėžtas, gali būti išvažiavę ir tvarką dar detalesnę reikės nustatyti ir atitinkamai suskaičiuoti asmenis", - dėstė R.Šimašius.

Vyriausybė Seimui įstatymą teiks artimiausiu metu, tačiau nesitikima, kad Seimas jį pradės svarstyti dar šioje sesijoje.

R.Šimašius sakė žinąs, kad tokiam sprendimui pritaria ne visi žydai.

"Žinau, kad tam tikrų nesutarimų yra, bet nenorėčiau dirbtinai eskaluoti tos temos, kad yra nesutarimų žydų bendruomenėje. Faktas, kad bent jau Kauno žydų religinė bendruomenė yra labai nepatenkinta tuo modeliu, kuris yra siūlomas. Visą laiką buvo tokiu modeliu nepatenkinta, bet galiu pasakyti, kad didžioji dalis žydų bendruomenės, tiek Lietuvos, tiek tarptautinių organizacijų iš principo šitą modelį palaiko", - sakė ministras.

Pinigus numatoma skirstyti per Vyriausybės sudarytą fondą.
Siūloma kompensacija sudaro maždaug trečdalį turto vertės ir kai kurios žydų organizacijos tuo piktinasi.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per Holokaustą buvo nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.