aA
Interneto leidinys "Ježednvevnyj žurnal" pradeda spausdinti komiksus - piešinius iš buvusių naftos bendrovės "Jukos" vadovų Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo ir antrosios bylos teismo posėdžių, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė. Žurnalistų nuomone, prokuratūra ketina vilkinti bylą, tikėdamasi, kad "visiems pasidarys nuobodu ir visuomenė liausis stebėti procesą" ir "tada bus galima priimti bet kurį sprendimą, paskelbus, kad jis pagrįstas".
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis
© DELFI

Kaip pranešė redakcija, dailininkas Aleksandras Kotliarovas iliustruos "ryškiausius šio teismo epizodus".

Panašiu uždaviniu susirūpino ir teisių gynėjai iš Andrejaus Sacharovo visuomeninio centro. Jie paskelbė geriausio piešinio iš teismo proceso konkursą "Piešiame teismą".

Dalyvauti jame gali kiekvienas, kad ir neprofesionalus dailininkas. Reikia tik nueiti į Rusijos sostinės Chamovnikų teisme vykstantį posėdį, kuriame nagrinėjama M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo byla, nupiešti piešinį ir paskui paskelbti savo kūrinį internete.

M.Chodorkovskio ir jo verslo partnerio Platono Lebedevo antrasis teismo procesas pagal kaltinimą "Jukos" antrinių bendrovių akcijų grobimu, jų išgautos naftos pasisavinimu ir gautų pajamų legalizavimu Maskvoje vyksta nuo kovo 31 dienos.

Teisiamieji teigia, kad juos mėginama antrą kartą nubausti už tuos pačius veiksmus, už kuriuos jie buvo nuteisti 2005 metais. Liepos pradžioje Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas interviu Italijos žiniasklaidai pareiškė, jog kad būtų išnagrinėtas klausimas dėl malonės suteikimo buvusiam "Jukos" vadovui, jis "turi kreiptis į prezidentą ir pripažinti savo kaltę ".

Rusijos valdžia ne kartą paneigė pareiškimus, kad M.Chodorkovskio procesas politiškai motyvuotas.

"Teisių gynėjai susirūpinę, kad visuomenei vis mažiau rūpi šis procesas. Reikia pripažinti, kad prokuratūra daro viską, kas įmanoma, kad byla būtų kuo nuobodesnė ir nepatraukli publikai", - pareiškė interviu bbcrussian.com A.Sacharovo centro vykdomasis direktorius Sergejus Lukaševskis.

Tikslus, pasak jo, konkurso organizatoriai užsibrėžia ne vietinius, o pasaulinius: "skatinti šio žanro plėtotę ir taip įtvirtinti teismo proceso viešumą, taip pat įskiepyti Rusijos visuomenei "kultūrą stebėti visuomenės požiūriu svarbius procesus".

Projekto autoriai teigia, kad piešiniai iš teismo salės - senas ir visų gerbiamas meno žanras, be to, - vienas paprasčiausių būdų paaiškinti žmonėms, kas vyksta teisme.

"Piešinys apeliuoja į jausmus ir perteikia juo geriau nei nuotrauka iš teismo salės", - paaiškino S.Lukaševskis. Konkursas baigsis rugsėjo 8 dieną, tada bus surengta visų piešinių
paroda, o nugalėtojai vyks savaitei į Niujorką "tobulinti meistriškumo".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.