aA
Nuo Seimo Tautos prisikėlimo partijos(TPP) frakcijos atskilę aštuoni parlamentarai Seime įkūrė naują - Ąžuolo - frakciją. Apie tai trečiadienį pranešta per plenarinį posėdį. Frakcijos seniūne tapo Arūnė Stirblytė, pavaduotoju - Antanas Nedzinskas.
A.Valinskas ir jo šalininkai Seime įkūrė Ąžuolo frakciją
© Corbis/Scanpix

Ąžuolo frakcijai priklauso ir A.Valinskas. Jis, kaip Seimo pirmininkas, iškart sustabdė joje savo narystę.

Naujosios frakcijos nariai taip pat tapo Dainius Budrys, Vincas Babilius, Inga Valinskienė, Asta Baukutė, liberalcentristus palikęs
Valdemaras Valkiūnas.

Prieš tai šie „prisikėlėliai" sustabdė savo narystę TPP frakcijoje.

Pagal Seimo statutą, ne mažiau nei 7 parlamentarai gali burti naują frakciją.

„Prisikėlėliai" skilo nesutarus dėl ministrų postų ir dėl konfliktų su A.Valinsku dėl jo vadovavimo stiliaus.

Naujosios frakcijos seniūno pavaduotojas A.Nedzinskas BNS negalėjo pasakyti, ar naujoji frakcija liks valdančiojoje daugumoje, ar pasitrauks į opoziciją. "Šis klausimas dar neaptartas. Kol kas leiskite mums iš ąžuoliuko suaugti į didesnį ąžuolą. Matysime, kaip bus", - teigė jis.

Politikas aiškino, kad pasirinktas Ąžuolo pavadinimas turėtų pabrėžti politinį neutralumą ir tai, kad frakcija nedalyvauja kovojant dėl valdžios. "Mes nesipešame dėl ministerijų, kvotų, nežaidžiame tų užkulisinių žaidimų, kaip dabar buvo žaidžiama", - tvirtino A.Nedzinskas.

Paklaustas, ar po šių pasikeitimų A.Valinskas negali prarasti Seimo pirmininko posto, Ąžuolo frakcijos seniūno pavaduotojas pareiškė, kad "jis nebijo prarasti posto, jis nesilaiko posto įsikibęs".

A.Valinskas trečiadienį buvusius bendražygius apkaltino siekiu
„privatizuoti valstybę".

"Partija viena, vieninga, kaip senais gerais laikais, frakcija taip pat, tik yra grupė, kuri išreiškė savo poziciją ir sustabdė narystę frakcijoj, bet neišėjo. Tai ne skilimas, o pozicijos demonstravimas, mes esame prieš tai, kad yra frakcijoje grupė žmonių, kurie įsivaizduoja, kad galima valstybę privatizuot, paverčiant atskiras ministerijas uab'ais", - sakė A.Valinskas.

Seimo TPP frakcijoje liko 12 narių.

"Kadangi frakcijos seniūnas su tam tikrais žmonėmis pradėjo veikti savais metodais, nepasitaręs ir šantažuodamas tam tikra prasme premjerą, mes sustabdėme narystę ir neužveriame durų tiems žmonėms, kurie ištikimais žada būti su TPP iniciatoriais, jos kūrėjais", - BNS trečiadienį sakė D.Budrys.

Jis teigė, jog minėtas dalies frakcijos narių sprendimas priimtas kartu su Seimo pirmininku TPP vadovu Arūnu Valinsku, kuris taip pat jungiasi prie pasitraukiančiųjų grupės.

"Labai palaikau Seimo pirmininką, jam tenkančią sunkią dalią bandant išlaikyti konsensusą partijos viduje, toks sprendimas padarytas pasitarus su partijos vadovu", - sakė D.Budrys.

Paklaustas, koks likimas laukia TPP deleguotų aplinkos ir kultūros
ministrų, D.Budrys atsakė: " Mes visomis išgalėmis sieksime, kad mūsų ministrai išliktų, tai sąžiningi kompetetingi žmonės, mes kalbėsimės su premjeru, ar tenkina jų darbas, ar ne. Šiandien kaip sakė prezidentė svarbiausia nesiskirstyti į poziciją ir opoziciją, o dirbti".

A.Valinskas ir jo šalininkai Seime įkūrė Ąžuolo frakciją
© AFP/Scanpix

TPP lyderis A.Valinskas, paklaustas, kokios priežastys jo šalininkus paragino sustabdyti narystę frakcijoje, atsakė, jog nepamatuotos kai kurių frakcijos narių ambicijos dėl postų. "Laiko kreditai jau buvo išnaudoti", - sakė A.Valinskas, teigdamas, neva taikytis su frakcijoje kilusiu bruzdesiu nebebuvo įmanoma.

"Didžiausios buvo pretenzijos iš kai kurių pusės, kad reikia bet kokia kaina, kuo daugiau prisigriebti ministerijų, aš sakiau, kad neleisiu šantažuoti Vyriausybės ir visos koalicijos dėl tam tikrų interesų, šiandien aštuoni žmonės sustabdė savo narystę frakcijoj, aš
manau, tai gera pradžia, ne veltui prezidentė sakė - pirmiausiai
apsivalykim pas save", - sakė A.Valinskas.

Jis taip pat neigė, jog procesai frakcijoje rodo jos skilimą, tačiau likusią dalį apkaltino siekiu "privatizuoti valstybę".

"Partija viena, vieninga, kaip senais gerais laikais, frakcija taip pat, tik yra grupė, kuri išreiškė savo poziciją ir sustabdė narystę frakcijoj, bet neišėjo. Tai ne skilimas, o pozicijos demonstravimas, mes esame prieš tai, kad yra frakcijoje grupė žmonių, kurie įsivaizduoja, kad galima valstybę privatizuot, paverčiant atskiras ministerijas uab'ais", - sakė A.Valinskas.

TPP frakcijos seniūnas L.Dinius neigė partijos vadovo samprotavimus, esą frakcija skilo dėl ambicijų į dar vieną postą Vyriausybėje: "Nieko mes nesigviešiame, ir juo labiau nekaltiname, nei Seimo pirmininko, nei kolegų, šitas kelias yra nekonstruktyvus, kaltinimų kelias".

"Mes galvojom, kad politinės emocijos bangos atvės ir bus galima priimti sprendimus", - pridūrė L.Dinius.

Seimo TPP frakcija turi 19 narių.

A.Kubilius nesureikšmina aistrų

A.Valinskas ir jo šalininkai Seime įkūrė Ąžuolo frakciją
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Laikinasis premjeras konservatorius Andrius Kubilius sako nesureikšminantis bruzdesio koalicijos partnerių „prisikėlėlių" gretose - esą tai natūrali jaunos partijos raida, vedanti link vieningo stipraus liberalų bloko konsolidavimosi.

"Neskubėkim daryti jokių skubių išvadų, jaunos partijos, bręsta, mokosi, stiprėja, aš tikrai matau gerą ateitį, kad Lietuvoj atsiras vieningas liberalus blokas, tam reikia šiek tiek laiko. Gal kartais aš bandau padėt patirties patarimais, nes, mano įsitikinimu, tokio liberalaus bloko atsiradimas tikrai duotų didelį postūmį visai politinei sistemai", - trečiadienį žurnalistams Seime sakė A.Kubilius.

Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio Seimo pirmininko Arūno Valinsko šalininkai sustabdė savo narystę partijos frakcijoje Seime, tačiau A.Kubilius tokius žingsnius sako vertinantis kaip "pačių brandos pažangą", o partijai ateityje "yra visos galimybės dirbti vieningai".

"Vertinu kaip pačių brandos pažangą, bet tam, kad bręstum, kartais reikia viduj išlaikyti pakankamai nelengvus egzaminus, mes esam, jei prisimintumėm prieš gerą dešimtmetį visas mūsų partijos dramas, turėję didesnių dramų", - sakė konservatorių pirmininkas.

"Gali būti, kad tokios dramos yra neišvengiamos visoms partijoms, aš tikiu, kad TPP šituo dramų išgyvenimo keliu eina net sparčiau nei mes, ir kad jie išgyvens. Praeis laiko, ir daugelis dalykų išsispręs, arba paaiškės, kad nebuvo verti taip karštai aiškintis", - sakė laikinasis premjeras.

Premjeras taip pat sakė nemanantis, jog nesutarimai TPP viduje gali sukelti sunkumų tariantis dėl kandidatų į ministrų kabinetą – jei dvi partijos grupės Seime siūlytų savo atskirus kandidatus, tačiau siūlė prognozių neskubinti, ypač, kol dar nėra paskirtas premjeru.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.