aA
Irano šiaurėje sudužo keleivinis lėktuvas su mažiausiai 168 žmonėmis, pranešė šalies valstybinė naujienų agentūra IRNA. Pranešama, kad „Tupolev“ modelio orlaivis nukrito Kazvino provincijoje.
Irane nukrito į Armėniją skridęs lėktuvas su 168 žmonėmis
© AFP/Scanpix

Naujienų agentūros praneša, kad  visi skridusieji lėktuvu žuvo.

Irano žiniasklaida praneša, kad lėktuvas skrido iš Irano sostinės Teherano į Jerevaną (Armėnija).

„Caspian airlines“ lėktuvas, kurio skrydžio numeris – 7908, sudužo 16 minučių po pakilimo iš tarptautinio Teherano oro uosto“, – sakė Irano aviacijos organizacijos atstovas spaudai Reza Jafarzadeh.

IRNA pranešė, kad lėktuvas pakilo 11 val. 33 min. vietos (10 val. 3 min. Lietuvos) laiku.

"Tas keleivinis lėktuvas visiškai sunaikintas, nuolaužos mėtosi visur", - agentūrai sakė Kazvino policijos viršininkas Masoudas Jafari Nasabas, kuris pridūrė, kad lėktuvas nukrito lauke netoli Džanat Abado kaimo.

Filmuotoje medžiagoje matyti didžiulė duobė, o aplink ją – daugybė smilkstančių nuolaužų.

Dauguma keleivių – iraniečiai

"Caspian Airlines" atstovė Jerevane sakė, jog tarp lėktuvo keleivių buvo armėnų, taip pat skrido gruzinų. Atstovė nenorėjo nurodyti savo pavardės, nes nebuvo įgaliota kalbėtis su spauda.

Tačiau vėliau paskelbus keleivių sąrašą matyti, kad dauguma keleivių – iraniečiai.

Ispanų naujienų agentūros ISNA duomenimis, tarp žuvusiųjų buvo visa Irano jaunimo dziudo imtynių rinktinė.

"Caspian Airlines" buvo įsteigta 1992 metais Teherane, rašoma jos interneto svetainėje. Bendrovės lėktuvai per savaitę skraido 50-čia nuolatinių ir daugeliu užsakomųjų reisų tarp Irano miestų, į Vengriją, Jungtinius Arabų Emyratus, Siriją, Ukrainą, Armėniją, Baltarusiją, Turkiją.


Prastos būklės lėktuvai

BBC korespondento Jono Leyne’o teigimu, šalis buvo priklausoma nuo oro transporto, bet paskutinė lėktuvo katastrofa buvo užfiksuota prieš trejus metus.

Iranas, kuriam jau daug metų taikomos tarptautinės sankcijos, pastarąjį dešimtmetį patyrė virtinę aviacijos katastrofų. 29 žmonės žuvo 2006 metų rugsėjį, kai šalies rytuose esančiame Mešhedo mieste užsidegė nuo tūpimo tako nuslydęs lėktuvas.

2006 metų lapkritį kildamas iš Teherano Mehrabado oro uosto sudužo Irano kariškių lėktuvas. Tada žuvo visi 39 jame buvę žmonės, tarp jų - 30 elitinės Revoliucinės gvardijos narių.

Irano civiliniai ir kariškių lėktuvai yra seni ir labai prastos būklės. Sankcijomis Irano režimui draudžiama pirkti amerikietiškus "Boeing" ar europietiškus "Airbus", jei juose yra daug amerikietiškų dalių.

Po 1979 m. įvykusios islamo revoliucijos Vakarų Europos valstybės įvedė prekybos su Iranu draudimus, tad šaliai teko pirkti daugiausiai Rusijoje gamintus lėktuvus.

Irane nukrito į Armėniją skridęs lėktuvas su 168 žmonėmis
© Reuters/Scanpix

Sudužusių lėktuvų 2009 m. statistika

Birželio 30 d. Indijos vandenyne, netoli Komoro salyno sudužo Jemeno keleivinis lėktuvas „Airbus 310“. Iš 153 skridusiųjų liko gyvas vienas keleivis.

Birželio 1 d. Virš Atlanto vandenyno sudužo Prancūzijos oro linijų bendrovės „Air France“ lėktuvas „Airbus 330“ su 228 keleiviais. Orlaivis skrido iš Rio de Žaneiro (Brazilija) į Paryžių (Prancūzija). Gelbėtojai surado vandenyne 50 kūnų.

Gegužės 20 d. Indonezijos karinis lėktuvas „C-130 Hercules“ įsirėžė į kaimą Rytų Javos provincijoje. Per katastrofą žuvo mažiausiai 97 žmonės.

Balandžio 6 d. Vakarų Javos provincijoje, Bandungos mieste Indonezijos karinis lėktuvas „Fokker-27“ leisdamasis rėžėsi į oro uosto angarą. Žuvo 24 žmonės.

Vasario 25 d. Amsterdamo (Olandija) Schipholo oro uoste leisdamasis sudužo Turkijos keleivinis lėktuvas, skridęs iš Stambulo. Iš 135 skridusiųjų 9 žuvo, mažiausiai 50 buvo sužeisti.

Vasario 12 d. Niujorko valstijoje (JAV), Bufallo mieste į namą rėžėsi keleivinis lėktuvas. Žuvo iš viso 49 skridusieji ir buvę ant žemės žmonės.

Vasario 8 d. Brazilijoje, Amazonės valstijoje į upę nukrito keleivinis lėktuvas. Žuvo 24 žmonės, beveik visi jie buvo giminaičiai.

Parengta pagal BBC.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.