aA
Prezidentei Daliai Grybauskaitei teks skubiai rasti, ką deleguoti į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK). Ieškoti kandidatų į kitas komisijas ir tarybas šalies vadovei reikės tik antrąją kadencijos pusę.
Kandidatų į komisijas paieškos - prezidentės ateities rūpestis
© A.Didžgalvio nuotr.

Įstatymai numato, kad kai kuriose komisijose, tarybose turi būti šalies vadovo deleguotų asmenų. Pasikeitus prezidentui tie žmonės lieka dirbti tol, kol nesibaigia jų kadencija. Naujajai valstybės vadovei D.Grybauskaitei kol kas reikės ieškoti tik vieno kandidato - jis papildys tarnybinės etikos sergėtojų gretas.

Prezidentei teks paskubėti, nes nuo 2004-ųjų Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK) dirbančio teisininko, socialinių mokslų daktaro Antano Marcijono kadencija baigėsi dar prieš valstybės vadovės inauguraciją - birželio pabaigoje. Tačiau prezidentūros atstovai apie galimas kandidatūras kol kas nekalba.

D.Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė LŽ sakė, kad apie valstybės vadovo deleguojamą asmenį bus paskelbta tik tada, kai dėl jo apsispręs prezidentė. Ji A.Marcijoną gali palikti VTEK dar vienai penkerių metų kadencijai. Asmuo VTEK nariu gali būti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Praėjusi kadencija A.Marcijonui - pirmoji.

Pagal Azartinių lošimų įstatymą šalies vadovas turi parinkti ir porą Valstybinės lošimų priežiūros komisijos narių. Tačiau šios užduoties D.Grybauskaitei reikės imtis tik antrąją savo kadencijos, kuri baigsis 2014 metais, pusę. Už pinigų plovimo azartinių lošimų ir loterijų versle prevenciją šioje komisijoje atsakingos prezidento Valdo Adamkaus deleguotos Ilonos Michailovič kadencija baigsis 2012-aisiais, o loterijas ir azartinių lošimų reklamą prižiūrinčio komisijos sekretoriaus Aloyzo Juozo Marčiulionio - 2013 metų lapkritį.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymas įpareigoja šalies vadovą į Lietuvos radijo ir televizijos tarybą deleguoti keturis asmenis. Jų kadencija trunka penkerius metus. V.Adamkaus paskirtų Vilniaus universiteto (VU) Filologijos fakulteto Lietuvių literatūros katedros docento Marcelijaus Martinaičio, VU Žurnalistikos instituto lektoriaus, žurnalisto Romo Sakadolskio, žurnalisto ir apžvalgininko Rimvydo Valatkos bei VU profesoriaus, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Politikos teorijos katedros vedėjo Alvydo Jokubaičio kadencija baigsis tik po trejų metų.

„Lietuvos žinios“