aA
Teisininkas Stasys Šedbaras jau gerą pusmetį yra Seimo narys, bet jo pavardė iki šiol puikuojasi advokatų kontoros pavadinime. Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pripažįsta, kad tokiu būdu politikas gali netiesiogiai reklamuoti kontorą. Pats parlamentaras kontorą vadina savo kūdikiu ir paminklu sau, todėl nemato reikalo nebeskolinti savo pavardės.
S.Šedbaro pavardė tebereklamuoja advokatų kontorą
Stasio Šedbaro advokatų kontoros iškaba
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Einant nedidele Vilniaus Kražių gatvele nesunku pastebėti gėlyne prie pastato prieš Lietuvos istorijos institutą įsmeigtą lentelę. „Stasio Šedbaro advokatų kontora" - skelbia ji.

Parlamentaro pavardė nurodyta kontoros vizitinėje kortelėje. Ji sutampa ir su interneto svetainės adresu. Dažnai politikų pavardės veda į jų asmeninius puslapius ar tinklaraščius, o S. Šedbaro - į advokatų kontoros tinklalapį.

A. Salamakinas teigė su parlamentaru jau anksčiau kalbėjęs ir siūlęs, kad pavadinimas bei iškaba būtų pakoreguoti. Jis prisiminė atvejį, kai advokatė viename teisme pareiškė protestą, mat dokumentuose figūravo S. Šedbaro, kuris tuomet jau buvo Seimo narys, pavardė.

„Jis visą veiklą kontoroje nutraukęs, nebeturi nieko bendro su ta firma, bet pavardė likusi ir pavadinime, ir rekvizitiniuose raštuose. Sakiau, jog būtų gerai, kad iškabą pakeistų. Juk jis pats nedalyvauja jokiuose veiksmuose", - DELFI sakė komisijos vadovas.

Pasak A. Salamakino, neišbraukus pavardės gali susidaryti įspūdis, kad parlamentaras tarytum atstovauja vienai pusei.

„Visi žino, kad jis yra Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas. Bet kai teisininkas prisistato S. Šedbaro advokatų kontoros atstovu, gaunasi nelygiateisiškumas. Viena pusė gali įtarti, kad kitai atstovauja Seimo narys", - kalbėjo parlamentaras.

Pats S. Šedbaras, išgirdęs klausimą, ar neatsisakys skolinti savo pavardę advokatų kontorai, nusistebėjo: „Ar kam nors kliudo? Ar kas nors skundus rašo?"

Politikas pripažino, kad nors formaliai nėra jokio nusižengimo, tam tikra dviprasmybė lieka. Tačiau, parlamentaro žodžiais, Advokatų taryba žino, kad kontoros pavadinime liko jo pavardė, ir tam neprieštarauja: „Tai yra mano kūdikis, tam tikras vardas, man sukurtas paminklas. Kontoroje dirba mano sūnus. Kai sūnus susitvarkys visus (advokato - DELFI) dokumentus, galės pakeisti pavadinimą, o gal ir nekeis."

Seimo narys patikino jokios veiklos advokatų kontoroje nevykdantis: „Kokia veikla... Tam nėra nei galimybių, nei laiko."

Buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir Konstitucinio Teismo teisėjas, teisingumo viceministras advokatų kontorą įsteigė 1996 m. Po metų jos veikla buvo laikinai sustabdyta, nes S. Šedbaras buvo paskirtas premjero konsultantu valstybės ir žmogaus teisių klausimais.

1998 m. teisininkas tapo vidaus reikalų ministru, kitąmet – Aukštesniojo administracinio teismo pirmininku. Advokatų kontoros veikla buvo atnaujinta 2001 m.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.