aA
Prezidentei Daliai Grybauskaitei didelių abejonių kelia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) veikla. Šalies vadovė socialinės apsaugos srityje siūlo imtis neatidėliotinų struktūrinių reformų. Ar išliks šios ministerijos vadovo poste Rimantas Jonas Dagys, paaiškės netrukus.
D.Grybauskaitė: SADM veikla kelia didelių abejonių
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pirmąją savo darbo dieną D. Grybauskaitė susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministru R. J. Dagiu. Kaip po susitikimo sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys, susitikime buvo išsamiai aptarta dabartinė socialinės apsaugos padėtis, "Sodros" biudžetas, vykstančios reformos.

"Respublikos Prezidentei kelia didelių abejonių SADM veikla, ir ypač Prezidentė akcentavo politinės valios stoką, kuriant, vykdant reformas. Prezidentei susidarė įspūdis, kad ministerija neatsako už galutinį rezultatą tų reformų, kurios turėtų šiuo metu rastis ir yra būtinos Lietuvai. Nuosaikumo stoka, politinis blaškymasis Vyriausybėje kelia abejonių, jog struktūrinės reformos yra nevykdomos, nekuriamos arba kuriamos nekonsoliduotai ir prieštaraujant įvairioms institucijoms viena kitai", - šalies vadovės poziciją išsakė L. Balsys.

Pasak D. Grybauskaitės, būtina kuo skubiau taisyti padėtį ir pateikti vieną, konkretų gerą planą, kaip Lietuva išbris iš susidariusios krizės socialinėje srityje.

R.Dagys: iš politikos niekur nesitraukiu

Socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas laikinai einantis Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų deleguotas Rimantas Dagys po susitikimo su šalies prezidente Dalia Grybauskaite sako neišgirdęs konkretaus verdikto dėl tolesnio savo likimo. Tačiau netiesiogiai leido suprasti, jog gali trauktis iš šiuo metu užimamo ministro posto.

"Aš negavau kokio nors atsakymo, bet manau, kad šitoje vietoje ne tiek yra svarbu, kas kokiame poste yra, aš niekur iš politikos nesitraukiu", - žurnalistams po susitikimo sakė R.Dagys.

Jis teigia priimantis atsakomybę už vieną savo "grieką" - kad nepakankamai aršiai kariavo su koalicijos partneriais.

Pirmadienį taip pat numatytas šalies vadovės susitikimas su energetikos ministru Arvydu Sekmoku.

Prezidentė D. Grybauskaitė apie tai, kad pirmiausia norės kalbėtis su finansų, socialinės apsaugos, sveikatos, ūkio, energetikos sritis kuruojančiais ministrais pareiškė kitą dieną po jai sėkmingai pasibaigusių rinkimų.

"Tai yra tos sritys, į kurias reikia labai profesionalių ministrų. Tai bus pirmieji žmonės, su kuriais norėsiu kalbėtis. Kelsiu labai konkrečius reikalavimus, norėsiu girdėti jų sprendimo kelius ir atitinkamai priiminėsiu sprendimus. (...) Vyriausybė privalės įveikti krizę. Kito pasirinkimo neturime", - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė tuomet šių penkių ministru atžvilgiu buvo griežta ir neslėpė, kad jie arba pripažins klaidas ir imsis jas taisyti, arba turės palikti postą.

D. Grybauskaitė teigė aiškiai žinanti, ko nori ir ko reikalaus iš ministrų.

"Sprendimai bus labai rimti: arba sugebate dirbti, arba ne... Švaistytis žmonėmis tik dėl švaistymosi, tik dėl patoso, - to nedarysiu. Jeigu būtų didžiulis pasirinkimas raštingų, protingų ir didžiulė eilė stovėtų už šios Vyriausybės durų, gal būtų ir lengviau. (...) Kas sugeba pripažinti, mato savo klaidas ir sugeba jas taisyti, tie žmonės galės dirbti, kurie negebės suprasti ir negebės taisyti, negalės dirbti", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prisiekus naujajai šalies vadovei, kaip reikalaujama Konstitucijoje, Vyriausybė grąžino Prezidentei įgaliojimus. Šiuo metu visi Ministrų Kabineto nariai yra vadinami laikinaisiais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.