aA
Sekmadienį Lietuvos Respublikos prezidente prisaikdinta Dalia Grybauskaitė. Užsienio žiniasklaida šį įvykį atspindėjo santūriai ir pabrėžė arba faktą, kad ji pirmoji Lietuvos prezidentė moteris, arba akcentavo jos kaip "geležinės ledi" įvaizdį.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© A.Solomino nuotr.

"Voice of America" pirmadienį rašo, kad Lietuva pirmą kartą šalies istorijoje turi prezidentę ir kad prisaikdinimo ceremonija buvo kukli, tačiau iškilminga. Šaltinis pabrėžia, kad naujoji Lietuvos prezidentė sieks pokyčių ir peržiūrės Vyriausybės sudėtį.

"The Wall Street Journal" pabrėžia, kad Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė dėl savo patirties finansų srityje padės Lietuvai įveikti ekonominę krizę. Šaltinis teigia, kad jos atėjimas į valdžią žymi svarbius pokyčius Lietuvos politikoje, nes ji tapo vienu jaunausiu šalies vadovu visoje Europos Sąjungoje (ES).

"Krizės metu Lietuvos žmonėms didžiulį įspūdį paliko D. Grybauskaitės pareigos ES. Lietuviai tikisi, kad Prezidentė padės šaliai įveikti ekonominius iššūkius", - "The Wall Street Journal" cituoja politologą Antaną Kulakauską.

"Deutsche Welle" D. Grybauskaitės inauguracijos svarbą sulygino su Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimu. Šaltinis primena, kad iš karto po pergalės Prezidento rinkimuose D. Grybauskaitė pažadėjo ir toliau dirbti "subalansuotos užsienio politikos" ir demokratinėmis vertybėmis paremtų santykių su kaimyninėmis valstybėmis labui. Analitikai teigia, kad D. Grybauskaitė aktyviau reikšis Lietuvos vidaus politikoje nei jos pirmtakas Valdas Adamkus.

"Visada sakiau, kad šiandien man svarbiausia yra Lietuva, ir pirmiausia imsiuos vidaus politikos. Pirmiausia bus peržiūrėta šalies Vyriausybės sudėtis ir imtasi spręsti pačias svarbiausias problemas", - interviu praeitą savaitę sakė D. Grybauskaitė.

"The Earth Times" dar kartą priminė, kad naujoji Lietuvos prezidentė vadinama "geležine ledi". Jos nepriekaištingai sušukuoti šviesūs plaukai, griežtas požiūris ir į dešinę linkstančios reformistinės politinės pažiūros leidžia D. Grybauskaitę lyginti su buvusia Didžiosios Britanijos premjere Margaret Thatcher, todėl "The Wall Street Journal" ją drąsiai vadina "lietuviškąja geležine ledi".

"The Gulf Times" teigia, kad D. Grybauskaitė pažadėjo sušvelninti griežtą Lietuvos toną Maskvos atžvilgiu ir dar kartą pažymėjo jos panašumą į buvusią Didžiosios Britanijos premjerę.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.