aA
Daug laiko ir dar daugiau kantrybės - to prireiks, jei likimas privers kreiptis į darbo biržą ir, nenorėdami ramstyti sienų jos padalinyje bei trukdyti konsultantų, nuspręsite registruotis internetu.
Vyras
Vyras
© Corbis

Net jei elektroninė erdvė jums yra neatrasta žemė, kurdami savo CV - gyvenimo aprašymą - per valandžiukę įgysite nemažai naudojimosi kompiuteriu įgūdžių.

Nors bedarbiai esą nesiskundžia antrą dešimtmetį skaičiuojančia griozdiška registravimosi internetu sistema, Lietuvos darbo birža žada ją atnaujinti, o kol kas siūlo apsišarvuoti kantrybe arba kreiptis į konsultantus.

Užpildyti visą CV vakaro nepakako

Valdžiai garsiai šnekant apie įvairių paslaugų perkėlimą į internetą - taip esą taupomas darbuotojų ir gyventojų laikas bei kiti resursai, ne viena įstaiga leidžia tokiu būdu bent užsiregistruoti į konsultaciją. Ne išimtis ir Darbo birža. Jos interneto puslapyje gausu informacijos žmonėms, ieškantiems darbo: nuo jų teisių ir pareigų iki patarimų tiems, kurie pradeda savo verslą ar profesinę karjerą. Čia pat dalijami panašūs patarimai darbdaviams.

Tačiau pradėjus naršyti po svetainę lengva pasimesti net tam, kuris internetą naudoja ne tik žaidimams ir elektroniniam paštui gauti. Žmogui, kuris galbūt pastaraisiais mėnesiais buvo vienintelis šeimos maitintojas, namie augina porą mažylių ir yra paėmęs paskolą iš banko, o vakar neteko darbo, prisėdus prie kompiuterio taip pat greičiausiai nebus lengva susikaupti.

Patarimai bedarbiams tinklalapyje teikiami bent poroje vietų ir skirtinga forma, nors galiausiai vis tiek nuveda į tą patį registracijos skyrelį.

Čia siūloma prieš kulniuojant į darbo biržą užsiregistruoti iš anksto. Tam būtina susikurti savo CV su darbo pageidavimu. Pateikti duomenys automatiškai nusiunčiami į duomenų bazę. Tuomet bedarbis turi per 5 dienas atvykti į darbo biržos registratūrą ir toliau bendrauti su konsultantu.

Vilnietė Greta, neseniai išėjusi iš darbo, pasiryžo oficialiai tapti bedarbe. Nusprendusi registruotis internetu, tam sugaišo visą vakarą, tačiau CV surašyti visus savo privalumus jai pritrūko laiko ir kantrybės. „Gal truputį geriau, nei trintis pačioje biržoje su alkoholio mėgėjais ir smalsiomis bobutėmis. Bet tik truputį", - su ironija balse mergina apibendrino savo, kaip bedarbės, karjeros pradžią.

Projektų vadovai - nuo parodijuotojų iki restauratorių

Norint užsiregistruoti darbo biržoje, visų pirma reikia užsiregistruoti tinklalapyje (nurodyti savo vardą, pavardę, asmens kodą, vartotojo vardą, elektroninio pašto adresą) ir palaukti kelias akimirkas, kol bus atsiųstas prisijungimo slaptažodis. Tik prisijungus prie sistemos galima susikurti gyvenimo aprašymą, kuris būtinas registracijai.

Elektroninį CV sudaro beveik dešimt skyrių, kuriame galima nurodyti išsilavinimą, turimas kompetencijas, licencijas ir sertifikatus, darbo patirtį, rekomendacijas, kontaktus, visuomeninę veiklą, papildomą informaciją. Nors gyvenimo aprašymas dažniausiai telpa į vieną lapą, čia kiekvieną kartą tenka atsidaryti naują svetainės puslapį.

„Viskas kraunasi beprotiškai lėtai. Galimybė užpildyti laukelį ranka pasitaiko labai retai, todėl nuolat reikia vaikščioti pirmyn ir atgal, o sistema kiekvieną kartą išmeta užrašą: prašome palaukti, puslapis kraunamas, - pasakojo Greta. - Čia ir atsiskleidžia visas grožis. Pavyzdžiui, klausia, kokioje šalyje baigiau universitetą. Ir užuot sistemai automatiškai pasiūlius variantą „Lietuva", reikia nueiti į sąrašą, kurio pirmame puslapyje yra išvardinta 10 šalių, pradedant Afganistanu, Albanija, Alžyru ir Amerikos Samoa."

„Reikia spaudyti „toliau", kol prisikasi iki Lietuvos (primenu: „Prašome palaukti, puslapis kraunamas")... - tęsė pašnekovė. - Arba galima specialiame laukelyje naujame lange įrašyti šalies pavadinimą, kad jį surastų ir tada įkeltų į anketą. Kai tokiu pačiu būdu paprašai surasti specialybę, išmeta keletą variantų su skirtingais kodais. Iš kur man žinoti, koks kodas man buvo prilipdytas universitete? O jei pasirinksiu ne tą ir kažkur užkliūsiu?"

Anot Gretos, panašiai reikia užpildyti ne vieną langelį: „Ypač nepasisekė, jei darboviečių sąrašas ilgėlesnis, nes lygiai tokiu pat būdu reikia surasti ir įmonės pavadinimą, ir jos veiklą, ir pareigų pavarinimą. Dažniausiai sistema tokių pareigų ar veiklos nesuranda. Praleisti negalima, nes laukelis privalomas. Bandome dar kartą ir laukiame, nes puslapis kraunamas..."

Pašnekovė sakė ieškojusi projektų vadovo pareigų kultūros srityje ir radusi „pamėgdžiotoją", „parodijuotoją", „pasakotoją", „paveikslų restauratorių", „peizažininką" ir pan. Tuomet pasirinko „administracinį darbą" - išmetė 62 profesijų pogrupius ir 657 profesijas.

Keičiant darbą keičiasi ir profesija?

Per valandą merginai pavyko pateikti tik asmeninius duomenis, informaciją apie išsilavinimą („vos vos įvedžiau tik universitetą") ir dvi darbovietes.

„Apie likusius punktus ar išsamesnį užpildymą net pagalvoti nebenoriu, nes „užsikasiu" iki pirmos valandos nakties. Ačiū Dievui, nors datas leidžia įvesti ranka. Tai labai sutrumpina procesą. Nenoriu kartoti klaidos ties skyreliu „visuomeninė veikla", nors yra viliojantis punktas „pasirinkite organizacija" - turėčiau ką čia įrašyti. Bet jau anksčiau prisidariau bėdos, paspausdama panašų mygtuką skyrelyje „išsilavinimas". Tikrai nerašysiu jokios papildomos informacijos, ačiū", - ironizavo Greta.

Gyvenimo aprašyme galima nurodyti ir mokamas kalbas, turimą vairuotojo pažymėjimą, licencijas bei sertifikatus, pridėti rekomendaciją, kontaktus, informaciją apie asmenines savybes, pomėgius, interesų sritis, bendruomeninę ir savanorišką veiklą. Kiekvieną kartą tenka užpildyti keletą laukelių, nurodant pavadinimus, datas ir pan.

Bandydama įdėti CV į sistemą Greta sužinojo, kad neužpildžius praleistų laukelių, „kur reikia rinktis Lietuvą iš 263 pasaulio šalių", gyvenimo aprašymo publikuoti neleidžia.

„Buvau išprievartauta visur surasti „Lietuvą", pareigas iš 62 pogrupių ir pan. Be to, prie kiekvienos darbovietės prašoma nurodyti ne tik pareigas, bet ir profesiją - gal jie įsivaizduoja, kad einant iš darbo į darbą mano profesija keičiasi? Dar tenka užpildyti pageidavimų sąrašą - laimei, jis truputį trumpesnis.

Ir matau: „Atsiprašome, įvyko klaida. Sistema negali atvaizduoti jūsų pasirinkimo". Išsigandau, kad jau beveik dviejų valandų triūsas nueis šuniui ant uodegos. Bet paklaidžiojusi po tinklalapį atradau išsaugotą savo CV. 23.37 val. - pagaliau aš paspaudžiau išganingąjį mygtuką „registruotis darbo biržoje."

Viena draugė, Gretos teigimu, stengėsi labiau ir registruodamasi darbo biržoje bei pildydama gyvenimo aprašymą sugaišo net 3 valandas.

Registravimosi sistemą žada keisti

Lietuvos darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Dilbienė, kalbėdama su DELFI, sutiko, kad registravimosi tinklalapyje ir CV kūrimo sistema yra „kažkiek sudėtinga". Anot jos, ši sistema buvo pradėta kurti nuo 1996 m. ir lipdyta „gabalas po gabalo".

„Nepasakyčiau, kad ji būtų labai lengvai naudojama, - kalbėjo N. Dilbienė. - Todėl jau seniai stengiamės ją pakeisti. Gavome Europos Sąjungos finansavimą ir kursime naujas elektronines paslaugas. Ketiname patobulinti tas dalis, kurios pernelyg sudėtingos klientams: CV, pareiškimų užpildymą. Sistemos kūrimo konkurso sąlygose nurodyta, jog tiekėjai turės sutvarkyti tą dalyką, kad viskas būtų suprantamiau."

Anot pašnekovės, informacijos, kurią žmonės pateikia registruodamiesi internetu, nebereikia suvesti, kai jie jau ateina į darbo biržą. Tačiau specialistų darbo tai nepalengvina - visi duomenys yra tikrinami: „Gal žmogus nurodys esantis medicinos mokslų daktaras, o iš tikrųjų baigė tik profesinę mokyklą."

Tiems, kurie neturi galimybės užsiregistruoti internetu ar dėl kokių nors priežasčių to nepadarė savarankiškai, N. Dilbienė pasiūlė ateiti į teritorinę darbo biržą ir prisėsti prie joje esančio kompiuterio ar paprašyti konsultanto pagalbos. Be to, galima pildyti ir popierinę anketą apie save jau pas registratorių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.