aA
Kultūros ministras Arūnas Bėkšta Seimo prašo ieškoti galimybių nemažinti kultūrai skirtų lėšų ir padėti menininkams, kurie, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą (ES), be valstybės pagalbos neišlaikys konkurencijos.
Antradienį Seimo posėdyje kultūros ministras perskaitė metinį pranešimą apie Lietuvos kultūros padėtį.

"Kultūros finansavimo mažinimas pasiekė tokią ribą, kuri neleidžia realizuoti užsibrėžtų tikslų ir gali turėti ilgalaikes neigiamas pasekmes", sakė A. Bėkšta.

Kultūros ministras Seimo nariams priminė nuo 1998 metų mažėjantį kultūros finansavimą.

1998 metais Kultūros ministerijai buvo skirta 175,6 mln. litų, 1999 - 162,8 mln., o šiemet - 138,5 mln. litų.

"Didžioji biudžeto dalis tenka įstaigų išlaikymui, o (kultūros) programoms tenka labai maža biudžeto dalis", sakė A. Bėkšta.

Pasak jo, prieš metus suplanuotos kultūros plėtros programos dėl finansinių nepriteklių turėjo būti smarkiai sumažintos, daug vykdytų ar jau įvykdytų projektų negavo valstybės numatytos paramos.

Pasak ministro, dabar svarbiausias uždavinys yra sustabdyti kultūros finansavimo mažėjimo tendenciją, nes tolesnis finansavimo mažinimas sukeltų ilgalaikių neigiamų pasekmių ir vis didėjantį Lietuvos kultūros atsilikimą ne tik nuo Vakarų Europos valstybių, bet ir nuo kaimynų.

"Europos Sąjungoje Lietuvos kultūra ir menininkai pastirs didžiulę konkurenciją, kurios be valstybės pagalbos tikrai neišlaikys", sakė A. Bėkšta.

Ministras apgailestavo, kad kultūra nelaikoma Lietuvos politinės ir ekonominės raidos strateginiu prioritetu, ji tebėra krašto valdymo "paraštėse".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.