aA
Vilniaus Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčiai sekmadienį bus grąžinta prieš 43 metus iš bažnyčios pavogta Šv.Kryžiaus relikvija. Šiuo metu relikvija saugoma Arkikatedroje. Iškilmės prasidės Šv.Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje, po Šv.Mišių Kalvarijų gatve relikvija bus nešama į Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčią.
Katedros aikštė, Vilnius
Katedros aikštė, Vilnius
© DELFI
Vėliau procesija tęsis Kalvarijų Kryžiaus keliu, kol galiausiai relikvija bus pastatyta nuolatinėje garbinimo vietoje.

Praėjusių metų liepos pabaigoje į Vilnių atvykęs Minsko ir Slucko ortodoksų metropolitas Filaretas Vilniaus katalikams grąžino 1960 metais iš Vilniaus Kalvarijų Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčios pavogtą kryžių.

Kaip rašoma Vilniaus Šv.Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) bažnyčios pranešime spaudai, metropolitui pavogtą vertybę perdavė vienas žmogus.

Minėtasis asmuo 1960 metais, dar būdamas paaugliu, keliavo po Lietuvą ir Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčioje pavogė 1782 metais pagamintą relikvijorių - paauksuotą sidabrinį, kalnų krištolų papuoštą kryžiaus pagrindą.

Vėliau žmogus gailėjosi šio poelgio bei ieškojo būdų, kaip grąžinti pavogtą vertybę.

Relikvijoriaus kryžius buvo dingęs, bet metropolitas Filaretas gavo iš Jeruzalės patriarcho Šv.Kryžiaus relikviją ir įdėjo į grąžinamą Vilniaus katalikams relikvijorių.

Tiesa, viename dokumente rašoma, jog kryžius galėjo būti laikomas atskirai nuo relikvijoriaus.

Baltarusijos Stačiatikių bažnyčiai atneštame Vilniaus Šv.Kryžiaus relikvijoriuje buvo dokumentas, kuriame parašytas aukotojo arkivyskupo Motiejaus Horacijaus vardas, relikvijos pagaminimo metai bei Jeruzalės Šv.Kryžiaus bažnyčios pavadinimas, kuriai kryžius buvo dovanotas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.