aA
Lietuvoje rengiamose karinėse pratybose pirmąjį kartą dalyvaus ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugai (NVS) priklausančios Ukrainos kariai.
Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, gegužės 6 dieną į Lietuvą atvyksiantys 28 Ukrainos kariai dalyvaus pratybose "Klevo lankas-2003" ("Marple Arch-2003"), kurios rengiamos Rukloje dislokuotame Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke.

Iki gegužės 17 dienos truksiančiose pratybose taikos palaikymo operacijų įgūdžius iš viso tobulins 180 karininkų ir puskarininkių iš bendro Lietuvos ir Lenkijos bataliono LITPOLBAT bei Lenkijos ir Ukrainos bataliono POLUKRBAT.

Pernai sausį Seimas priėmė Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo panaikino iki tol galiojusius apribojimus Lietuvos kariniams daliniams dalyvauti bendrose operacijose su NVS daliniais bei atvykti šių šalių daliniams į Lietuvą.

Šių pratybų iniciatorė - Kanada, todėl pratybos ir pavadintos "Klevo lanku". Kanada pratybas finansuoja ir skiria savo instruktorius. Be to, Kanada nuolat remia Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą bei šių šalių bendradarbiavimą.

Parengiamoji pratybų fazė, kurioje dalyvauja Lietuvos ir Kanados atstovai, prasidėjo penktadienį. Gegužės 6 dieną į Ruklą atvyks Lenkijos ir Ukrainos kariai.

Gegužės 7 dieną vyks oficialus pratybų atidarymas. Gegužės 14 dieną, lydimi Gynybos štabo viršininko pulkininko Vitalijaus Vaikšnoro, į pratybas atvyks Lietuvoje reziduojantys užsienio gynybos atašė.

Pratybose bus mokomasi ne tik taikos palaikymo, bet ir civilių ir kariškių bendradarbiavimo, NATO veiklos planavimo procedūrų, humanitarinių operacijų, ryšių su spauda ir visuomene. Nuo 1999 metų pratybos "Klevo lankas" vyko Lenkijoje, šiemet jos pirmą kartą organizuojamos Lietuvoje.

"Klevo lankas" pratybos - ne vienintelis kartas, kai Lietuvos, Lenkijos bei Ukrainos kariai veikia kartu. Jungtinių Tautų kontroliuojamoje Jugoslavijos Kosovo provincijoje 30 Lietuvos karių tarnauja Lenkijos ir Ukrainos batalione POLUKRBAT.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.