aA
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Seimo narys Valdemaras Tomaševskis teigia, jog liberalą Artūrą Zuoką į sostinės mero postą siekianti sugrąžinti Lietuvos liberalų sąjungą šantažuoja lenkų atstovus Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis
© ELTA
"Mūsų (LLRA - BNS) tarybos nariai šantažuojami, papirkinėjami. Skambina po 10 kartų", - penktadienį Vilniaus miesto savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V.Tomaševskis.

Be to, pasak parlamentaro, vienam LLRA priklausančiam deputatui buvo pasiūlyta "prisiminti, kad turi vaikų". "Daromas šantažas", - teigė V.Tomaševskis.

"Vienas tarybos narys man sakė, kad jam buvo siūlyta 100 tūkst. litų", - sakė V.Tomaševskis. LLRA pirmininkas minėjo, kad šantažą patyręs tarybos narys apie tai informavo LLRA kolegas, tačiau "nenorėdamas jaudinti savo šeimos, nieko nesakė apie grasinimus".

Žurnalistų paklausus, ar dėl galimo šantažo ruošiamasi kreiptis į policiją, V.Tomaševskis aiškaus atsakymo išvengė, pridurdamas, kad "Lietuva virsta Lotynų Amerikos šalimi".

Pasak V.Tomaševskio, šantažu užsiima "būtent tos partijos, kurios deklaravo, kad proeuropietiškos - tai yra konservatoriai ir liberalai - tuo užsiima". Trečiadienį vykusiame sostinės tarybos posėdyje Liberalų sąjungos ir konservatorių atstovai surengė Vilniaus mero rinkimus. Posėdyje dalyvavo 26 tarybos nariai iš 51, tarp jų du LLRA nariai - Janas Tadeušas Dovgialo ir Tadeušas Filipovičius.

Kiti valdančiąją daugumą sudarantys socialdemokratų, liberalų demokratų, LLRA, Lietuvos rusų sąjungos ir socialliberalų atstovai posėdyje nedalyvavo.

Mero rinkimuose nebalsavo ir vienas liberalas Vilmantas Drėma. Būtent jo balso ir pritrūko, kad A.Zuokas būtų išrinktas meru. Kita vertus, tokio išrinkimo teisėtumas tikriausiai būtų užginčytas.

Kaip žurnalistams tuomet po posėdžio sakė A.Zuokas, V.Drėma "neaiškiomis aplinkybėmis dingo" prie patalpos, kur vyko balsavimas, durų po "susistumdymo" su į posėdį neužsiregistravusiais tarybos nariais.

Kitą dieną V.Drėma atsirado. Paaiškėjo, kad naktį jis praleido ligoninės kardiologijos reanimacijos palatoje. A.Zuokas sakė, kad V.Drėmą nežinomi asmenys bandė šantažuoti ir įbauginti, ir todėl miesto tarybos narys išėjo iš posėdžio.

Spaudos konferencijoje penktadienį taip pat dalyvavęs liberalas demokratas Juozas Imbrasas teigė, kad liberalai savo nario V.Drėmos dingimo istorija bando "užtušuoti tai, kad 4 iš 25 tarybos narių balsavo prieš Artūrą Zuoką".

"Dėl to, matyt, pusantros valandos buvo skaičiuojami biuleteniai, o biuleteniai vėliau buvo sunaikinti. Tam, kad nebūtų paskelbtas politinis fiasko, kurį patyrė liberalai, bandydami dar kartą meru išrinkti Artūrą Zuoką", - J.Imbrasas.

Pasak J.Imbraso, šią informaciją jam pasakė vienas iš balsavimo komisijos narių, "kurio pavardės prašė neskelbti". Tuo tarpu savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas nesutiko, kad balsavimo biuleteniai buvo sunaikinti.

"Visi biuleteniai yra saugojami įstatymo nustatyta tvarka. Jie nėra sunaikinti, o tik perkirpti pusiau", - prieštaraudamas J.Imbraso teiginiams sakė J.Elzbergas.

Trečiadienį vykusį posėdį sušaukė liberalų suburta koalicija, nutarusi nelaukti, kol pasibaigs teisminės procedūros, ir pripažinti negaliojančiais balandžio 9 dieną vykusių rinkimų rezultatus bei perrinkti merą.

Miesto tarybos posėdyje balandžio 9 dieną meru buvo išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis. Balandžio viduryje Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėdamas liberalų skundą dėl sostinės mero ir jo pavaduotojo rinkimų teisėtumo, laikinai sustabdė išrinktojo miesto mero G.Paviržio ir vicemero liberaldemokrato Juozo Imbraso įgaliojimus.

Savo prašymą liberalai argumentavo tuo, kad pirmajame naujosios tarybos posėdyje dalyvavo trys tarybos nario mandatus turintys Seimo nariai, taip pat tuo, kad rasti du nustatytos formos neatitinkantys balsavimo biuleteniai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusį penktadienį nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, leidžiančios parlamentarams dalyvauti pirmajame savivaldybės tarybos posėdyje, neprieštarauja Konstitucijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.