aA
Artimiausiu metu Lietuvoje bus pradėtos platinti dvi kompiuterinės programos – Lietuvoje sukurta UAB "Kapitalo ir rizikų valdymo centras" ir norvegiška "Powersim", kurios patars, už kiek skolintis, už kiek parduoti, kaip pertvarkyti įmonę, ir padės spręsti kitas kasdienes verslininko dilemas.
Vytautas Paulikas, UAB "Kapitalo ir rizikų valdymo centras" (KRVC) rinkodaros direktorius, teigia, jog jų dar pavadinimo neturinčią programą galima bus įsigyti po mėnesio. "Įvedus duomenis apie savo įmonę, kainas, procentus ir kt., programa pateiks verslo scenarijus, iš kurių galima bus išsirinkti geriausią", – sako p. Paulikas.

Pradinė programos kaina – 100.000 Lt. KRVC prognozuoja, jog tokia programa susidomės 20 mln. Lt ir didesnę apyvartą pasiekusios įmonės. Programos kūrėjai teigia, kad jų kūrinys galės pakeisti visą specialistų grupę, be to, ji dirbs daug greičiau už juos. "Dabar keli specialistai verslo planą kuria savaitę, o po savaitės, pasikeitus aplinkybėms, jis tampa bevertis", – sako p. Paulikas.

Nuo šių metų rudens UAB "Kiti langai" Lietuvos įmonėms taip pat siūlys programas, galinčias padėti spręsti panašius galvosūkius. "Kiti langai" platins Norvegijos koncerno "Powersim" sukurtą to paties pavadinimo programą.

Saulius Norvaišas, "Kiti langai" direktorius, pabrėžia, kad "Powersim" programa kurs įmonių imituotojus, kurie galės sudaryti daugybę verlo scenarijų.

Ekspertai patikina, kad abiejų programų koncepcijos skiriasi. Su KRVC centro sukurta programa galima spręsti finansinius uždavinius. O su "Powersim" galima aprašyti ir analizuoti net ir labai sudėtingos organizacijos struktūrą bei pačius sudetingiausius procesus.

Anot p. Pauliko, tokios programos yra palyginti naujas išradimas, jos dabar tik pradeda įsitvirtinti ir Vakarų pasaulyje.

"Verslo Žinios"