aA
Prezidentas Rolandas Paksas vetavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymo pataisą, leidžiančią iš rinkėjų sąrašų išbraukti į užsienį išvykusius asmenis.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
"Prezidentas mano, kad šis įstatymas pažeidžia Lietuvos Respublikos konstituciją ir žmogaus teises. Valstybės vadovo nuomone, abejotinas įstatymas taip pat prieštarauja kitiems teisės aktams ir gali būti apskųstas teismams", - teigiama prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Pataisa Seime buvo priimta praėjusią savaitę, politikams nuogąstaujant, jog gegužės 10-11 dienomis rengiamas referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) gali neįvykti, jeigu į jį neateis pakankamai rinkėjų.

"Prezidentas, kaip Lietuvos piliečių patvirtintos Konstitucijos garantas, teigia, kad niekam nevalia pažeidinėti pagrindinio šalies teisės akto", - sakoma pranešime spaudai. Pasak pranešimo spaudai, R.Paksas pažymi, kad Seimas nebe pirmą kartą demonstruoja nepasitikėjimą Lietuvos žmonėmis.

"Aš esu įsitikinęs, kad Lietuvos piliečiai, nepaisant politikų kartais jiems rodomos nepagarbos, puikiai supranta, koks svarbus jų balsas stojant į Europos Sąjungą ir gegužės 10-11 dienomis vieningai ateis į referendumą ir balsuos už savo vaikų ir anūkų ateitį", - pranešime spaudai cituojamas prezidentas.

Prezidento patarėja Dalia Kutraitė-Giedraitienė žurnalistams penktadienį sakė, kad išbraukti iš sąrašų į užsienį išvykusius asmenis nebeužtektų laiko. Be to, VRK ir taip turi daug darbų, nes iš rinkėjų sąrašų neišbraukti kai kurie mirę asmenys, ne visiems rinkėjams įteikti rinkėjų pažymėjimai.

Tuo tarpu Seimo Jungtinės ir liberalų frakcija penktadienį pareiškė, kad prezidentas "visgi galėjo pasirašyti Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisą, leidžiančią išbraukti iš rinkėjų sąrašų išvykusius į užsienį asmenis".

"Reikėtų pripažinti, kad įstatymą Seimas priėmė per vėlai, tačiau mes norėtumėme, kad rinkėjų sąrašai kitą savaitę vyksiančiame referendume būtų kuo tikslesni. Kažin kaip žmonės reaguos, jei balsuoti neateis daugiau kaip pusė sąrašuose įrašytų piliečių ir Lietuvos ateitį nulems pasyvioji visuomenės dalis", - frakcijos pranešime spaudai cituojamas frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Pasak pranešimo, liberalų žiniomis, panašių priemonių, tikslinant rinkėjų sąrašus, analogiškų referendumų išvakarėse jau buvo imtasi Slovėnijoje ir Maltoje. Slovėnijos ir Maltos, taip pat Vengrijos piliečiai referendumuose jau pareiškė norą prisijungti prie ES.

Manoma, jog į užsienį nuo nepriklausomybės atkūrimo išvyko 150-200 tūkst. Lietuvos piliečių, kurių dauguma nėra deklaravę apie savo išvykimą. Pagal Referendumo įstatymą, referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė visų šalies rinkėjų.

Praėjusiuose prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo apie 53 proc. rinkėjų. Šiuo metu, VRK duomenimis, rinkėjų sąraše yra 2,6 mln. asmenų. Galutinį rinkėjų sąrašą VRK ketina patvirtinti gegužės 3 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.