aA
Šiais metais esminių pakeitimų brandos egzaminų tvarkoje nėra, tačiau numatyta griežtesnė atsakomybė už pažeidimus, sakė šiandien spaudos konferencijoje švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius
© DELFI
Egzaminų tvarką šiurkščiai pažeidusieji moksleiviai (naudojosi ryšio priemonėmis, trukdė kitiems kandidatams savarankiškai atlikti užduotis) gali netekti teisės laikyti likusių egzaminų pačiais metais. Nusirašiusieji taip pat nebegalės tais pačiais metais perlaikyti egzamino – tik kitais metais. Anksčiau tokiems pažeidėjams buvo galima perlaikyti mokyklinį egzaminą pakartotinės sesijos metu.

“Įvedama ir moksleiviams palanki naujovė – tie moksleiviai, kurių darbas bus anuliuotas vertinimo metu, galės pateikti skundą, kuriuo prašys peržiūrėti vertintojų sprendimą. Skundus dėl valstybinių egzaminų nagrinės apeliacinis komitetas, o mokyklinių – apeliacinės komisijos”, - sakė Nacionalinio egzaminų centro direktorius Vidmantas Jurgaitis.

Taip pat brandos egzaminų sesijoje yra organizacinių pakeitimų. Šalia keturių privalomų egzaminų abiturientai galės papildomai laikyti 1-2 ne jo individualaus ugdymo plano dalykų egzaminus, t.y. tų dalykų nesimokė 11-12 kl. Spaudos konferencijos metu Lietuvos moksleivių parlamento atstovai pristatė akciją “egzaminai. nesiparink.lt”, kurios tikslas – padėti abiturientams nugalėti egzaminų baimę.

“Akcijos idėja kilo, kai abiturientai vis garsiau pradėjo kalbėti apie baimę prieš egzaminus, kad jiems nepavyks jų išlaikyti, kad negalės įstoti, kur nori. Nusprendėme griauti mitus apie ezgaminų baimę”, - sakė Lietuvos moksleivių parlamento Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkė Viktorija Panovaitė.

Moksleiviai paruošė informacinius plakatus ir lankstukus, kuriuose spausdinami psichologų patarimai ir informacija apie moksleivių teises per egzaminus, primenama, ko reikėtų nepamiršti einant į egzaminą. Taip pat sukurta elektroninė konferencija egzaminai@konferencijos.smm.lt .

Nuo kitos savaitės radijo stotis “M1 Plius” transliuos informacinius reportažus apie egzaminus. Per M1 bus leidžiamas akcijos himnas, kurį sukūrė grupė “Kastaneda”.

Brandos egzaminų sesijos pradžia – gegužės 20 d.

Kaip ir pernai, kad gautų brandos atestatą, abiturientas turi išlaikyti 4 brandos egzaminus, iš kurių vienas privalomas – gimtosios arba valstybinės (nelietuviškų mokyklų moksleiviams) kalbos, kitus renkasi.

"Švietimo ir mokslo ministerija"