aA
Svetimo turto iššvaistymu kaltinami buvę EBSW koncerno vadovai gali lengviau atsipūsti. Kelerius metus šią bylą nagrinėjančiam Kauno apygardos teismui kaltinamųjų jau nebepavyks nubausti griežtomis bausmėmis – naujasis Baudžiamasis kodeksas, įsigaliojęs nuo gegužės pirmosios, numato gerokai švelnesnes sankcijas už jiems inkriminuojamus nusikaltimus.
teismas
teismas
Pagal ankstesnįjį Baudžiamąjį kodeksą, svetimą turtą stambiu mastu pasisavinę arba iššvaistę žmonės buvo baudžiami laisvės atėmimu nuo 5 iki 10 metų.

Tuo tarpu naujasis kodeksas už tuos pačius nusikaltimus numato bausmes nuo 1 iki 7 metų. Mažai trūko, kad EBSW veikėjai apskritai būtų likę nenubausti.

Mat už svetimo turto iššvaistymą stambiu mastu naujojo Baudžiamojo kodekso pirminiame variante buvo numatytas 8 metų senaties terminas – dvejais metais trumpesnis negu prieš tai galiojusiame įstatyme.

Tai reiškė, kad teisiamieji, iki 2003 metų rugpjūčio mėnesio užvilkinę procesą, būtų likę laisvėje. Bet prieš pat naujojo Baudžiamojo kodekso įsigaliojimą Seimas susizgribo ir priėmė pataisą, kuria sugrąžintas buvęs 10 metų senaties terminas.

Tad dabar EBSW veikėjai atsakomybės išvengs tik tuo atveju, jei teismo procesas užtruks iki 2005 metų rugpjūčio. Kiek sunkesnė padėtis iš Lietuvos pabėgusio buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko, kuris yra kaltinamas toje pačioje byloje.

Kadangi jis pasislėpė nuo tardymo, jam senaties terminas buvo sustabdytas. Bet praėjus 15 metų nuo nusikaltimo įvykdymo – 2010-ųjų rugpjūtį – jo jau nebus galima nuteisti. Tad G.Petrikas galės grįžti į Lietuvą.

Procesas nuolat strigo

EBSW veikėjams iškeltos bylos nagrinėjimą teismas nuolat buvo priverstas atidėti. Daugelio teisininkų nuomone, akivaizdu, kad buvo laukiama, kol 2003 metų gegužės 1 dieną pradės veikti naujasis Baudžiamasis kodeksas.

Pernai tik dėl EBSW grupės strategu vadinamo Algirdo Pašukevičiaus advokato Rimo Andrikio užimtumo bylos nagrinėjimas buvo atidėtas septynis kartus.

Panašių problemų būta ir dėl finansinę piramidės veiklą laiminusio Kęstučio Armaičio advokato Virginijaus Kaupo, kuris dalyvavo Sausios 13-osios įvykių byloje, tad suderinti šiuos du procesus jam buvo sudėtinga.

Ilga pertrauka buvo padaryta po to, kai vieną teisiamųjų gynęs advokatas Egidijus Žironas buvo paskirtas Vilniaus apygardos teismo teisėju, o naujo advokato paieškos užstrigo.

Pertraukas ne kartą teko daryti ir dėl kitų gynėjų ligų ar jų dalyvavimo kitose bylose. Nagrinėjant šią bylą, sirgo ir patys teisiamieji bei jų vaikai, moterys gimdė, įvairios bėdos ištikdavo liudytojus, kurių yra beveik 15 tūkstančių.

Švelnesnė bausmė – geriau

A.Pašukevičius, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“, neslėpė pasitenkinimo, kad įsigaliojo švelnesnes bausmes numatantys įstatymai: „Švelnesnė bausmė visada geriau, bet naujasis kodeksas nėra išsigelbėjimas – aš nesijaučiu nusikaltęs ir tikiuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą“.

A.Pašukevičius paneigė, jog EBSW vadovai specialiai vilkino teismo procesą tikėdamiesi, kad įsigalios švelnesnes bausmes numatantis Baudžiamasis kodeksas: „Daug kas gali svaičioti, kad mes specialiai vilkinom procesą.

Pagal šią logiką išeitų, kad kaltas ir mūsų advokatą teisėju paskyręs Prezidentas – juk tuomet byla taip pat ilgam laikui buvo užstrigusi“. Tuo tarpu nukentėję indėlininkai yra įsitikinę, kad viskas buvo surežisuota taip, kad procesas būtų kuo ilgiau vilkinamas.

"Lietuvos rytas"