aA
Kol prieš Šiaulių savivaldybę esančioje Prisikėlimo aikštėje sveikinimo kalbas darbo šventės proga sakė miesto mero įgaliojimų teismo sprendimu netekęs socialdemokratas Vaclovas Volkovas bei jo partietis apskrities viršininkas Alvydas Šedžius, Šiaulių gatvėmis važinėjęs Liberalų demokratų partijos simbolika puoštas mėlynas mikroautobusas visus kvietė į kitą mitingą - "Lietuvos laidotuves".
M.Murza
M.Murza
© "Lietuvos žinios"
Jį organizavo Mindaugo Murzos vadovaujamos Nacionaldemokratų partijos Šiaulių skyrius.

Laidojo Lietuvą

Teatralizuota nacionalistų laidotuvių procesija su Lietuvos žemėlapiu priekyje, vedama "giltinės" su Europos Sąjungos (ES) atributika, traukė pagrindine Šiaulių gatve. Ant giltinės dalgio maskatavo keli pundeliai "eurų" banknotų, o ES vėliavoje tarp simbolinių žvaigždučių buvo kaukolės atvaizdas.

Paskui giltinę ėjo vargingąjį visuomenės sluoksnį vaizduojančių žmonių būrys - jų veidus dengė kaukės su Vytauto Landsbergio, Algirdo Brazausko, Petro Auštrevičiaus bei kitų žinomų valstybės veikėjų portretais. Jiems iš paskos keli eisenos dalyviai ant pečių nešė karstą.

Priekyje ėjusi gramofonu vienoje rankoje, kitoje - metaline mėsmale nešina "žiniasklaidą" vaizduojanti moteris "agitavo" už ES bei skelbė apie Lietuvos laisvės laidotuves.

Procesijoje nebuvo paties nacionalistų lyderio. Murza, kaip miesto tarybos narys, kartu su keliais partiečiais eiseną stebėjo iš tolo. "Teatras turėtų būti šiek tiek atskirtas nuo politikos", - savo poziciją argumentavo keturias vietas miesto taryboje turintys nacionaldemokratai.

"Aš nelaidoju Lietuvos, bet esu sąmoningas ir žinau, kad ten nebus gerai", - sakė Lietuvos stojimui į ES nepritariantis Murza.

Šiaulių gatvėmis žygiavusiems Mindaugo Murzos nacionalistams "laidoti Lietuvą" padėjo jų nusamdytas Liberalų demokratų partijos simbolika puošto mikroautobuso savininkas.

Padėjo libdemai

Organizuoti akciją Šiaulių nacionalistams padėjo ir prezidentinės Liberalų demokratų partijos miesto skyriaus atstovai. Mitinge dalyvavo libdemų simbolika puoštas autobusas, kuriame buvo įrengta garso aparatūra. Ereliu bei liberaldemokratų partijos raidėmis paženklinto mikroautobuso vairuotojas liberaldemokratas Mindaugas Stankevičius LŽ sakė esąs pasamdytas nacionalistų padėti, jam už tai sumokėta. Iš autobusiuko sklido karingi maršai, palaikę mitinguojančius nacionalistus.

Tuo tarpu libdemų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis atsiribojo nuo mitingo. Buvęs šiaulietis Mazuronis paneigė bet kokius partijos ryšius su nacionalistais. Jis teigė nežinąs, ar nacionalistams padėjęs Stankevičius yra jų partijos narys.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"