aA
Pavasario ir darbo diena, Gegužės 1-oji, 45 proc. Rusijos gyventojų yra ypatinga, svarbi diena, bet lygiai tiek pat ją laiko eiline, arba "papildoma poilsio diena".
Gegužės 1-oji
Gegužės 1-oji
Kaip rodo Viešosios nuomonės fondo paskelbti visuotinės apklausos duomenys, dažniau gegužės pirmąją iš šiokiadienių virtinės išskiria komunistų lyderio Genadijaus Ziuganovo šalininkai (66 proc.), vyresni kaip 50 metų žmonės (55 proc.), nebaigtą vidurinį išsilavinimą turintys (55 proc.), taip pat Pietų federalinėje apygardoje gyvenantys (66 proc.) respondentai.

55 proc. apklaustųjų, jaunesni nei 35-erių, šiai šventei abejingi. Nelaikantys šios dienos išskirtine teigia, jog "šiandien apskritai ne šventė", "jos niekas dabar nešvenčia", "nėra demonstracijų, iškilmių", "dabar kiti laikai" (31 proc.). 5 proc. savo abejingumą motyvuoja asmeninėmis priežastimis: "pavasaris - reikia lysves kasti", "nėra pinigų - nėra ir šventės".

Respondentai, kuriems gegužės 1-oji vis dar yra "ypatinga, svarbi, reikšminga diena", ir šiandien ją traktuoja kaip "darbo žmonių solidarumo dieną", "darbininkų šventę" (9 proc.), prisimena šventės atributiką (4 proc.). Daugelis aiškina tai "senu įpročiu" (11 proc.).

22 proc. apklaustųjų gegužės 1-ąją "ypatinga" diena laiko tik todėl, kad "galima daugiau pailsėti", susitikti su draugais", "išvykti į gamtą po ilgo žiemos miego", "pasigrožėti pavasariu, bundančios gamtos grožiu".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.