aA
Daugiau kaip 80 proc. referendume dalyvavusių moksleivių pritarė Lietuvos narystei Europos Sąjungoje (ES). Kaip skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje, antradienį vykusiame referendume 83,31 proc. moksleivių balsavo už šalies stojimą į ES, 14,82 proc. - balsavo prieš.
Referendume galėjo dalyvauti 5-12 klasių moksleiviai iš 1234 šalies mokyklų. Organizatorių duomenimis, referendume dalyvavo 70 proc. visų tokią teisę turėjusių moksleivių iš 1005 mokyklų (apie 81 proc. visų mokyklų). 2,6 proc. balsavimo biuletenių buvo pripažinti negaliojančiais.

Lietuvoje iš viso yra apie 492 tūkst. moksleivių. Teisę dalyvauti referendume turėjo 65-70 proc. visų moksleivių. Balsavimas buvo rengiamas pagal mokykloms pritaikytą Referendumo įstatymą. Juridinės galios moksleivių referendumo rezultatai neturi.

Kaip BNS sakė vienas iš referendumo organizatorių, Pilietinių iniciatyvų centro direktorius Laimutis Deveikis, Vilniaus mieste buvo kelios mokyklos, kuriose referendumo rezultatai buvo neigiami.

Moksleivių referendumą surengė Lietuvos moksleivių parlamentas, padedamas Pilietinių iniciatyvų centro, Lietuvos moksleivių sąjungos bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

Lietuvoje privalomasis referendumas dėl stojimo į ES vyks gegužės 10-11 dienomis. Visuomenės apklausų duomenimis, narystę ES remia 66,3 proc. Lietuvos gyventojų. Lietuva ir kitos 9 Vidurio ir Rytų Europos šalys ES narėmis tikisi tapti kitų metų gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.