aA
JAV ambasadorius Izraelyje trečiadienį įteikė naują taikaus Artimųjų Rytų krizės sureguliavimo planą šalies ministrui pirmininkui Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui), pranešė diplomatinis šaltinis.
Ariel Sharon
Ariel Sharon
Paskelbti vadinamąjį kelio gairių planą, turintį paskatinti nutraukti jau daugiau kaip pustrečių metų vykstantį palestiniečių sukilimą prieš Izraelį ir atverti kelią per artimiausius trejus metus įkurti Palestinos valstybę, tapo įmanoma, kai trečiadienį buvo prisaikdintas naujas palestiniečių ministrų kabinetas, kuriam vadovauja reformatorius Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas).

JAV ambasadorius Danielis Kurtzeris (Danielis Kurceris) šį vadinamojo Artimųjų Rytų diplomatinio ketverto - Jungtinių Valstijų, Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir Rusijos - parengtą planą įteikė A.Sharonui jo Jeruzalės rezidencijoje per susitikimą, kuriame nebuvo leista dalyvauti žurnalistams, sakė šaltinis.

Artimųjų Rytų diplomatinio ketverto tarpininkai trečiadienį Vakarų Kranto Ramalos mieste įteikė taikaus Izraelio ir palestiniečių konflikto sureguliavimo kelio gairių planą Palestinos savivaldos ministrui pirmininkui Mahmoudui Abbasui (Mahmudui Abasui).

Šis planas, kurį parengė Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinės Tautos ir Rusija, ragina imtis žingsnių, kurie leistų padaryti galą jau daugiau kaip pustrečių metų nesiliaujančiam kraujo praliejimui tarp Izraelio ir palestiniečių, ir iki 2005 metų Vakarų Krante ir Gazos Ruože įkurti Palestinos valstybę.

Tarpininkai su M.Abbasu, kuris buvo prisaikdintas anksčiau dieną kaip naujo Palestinos savivaldos kabineto, turinčio įgyvendinti demokratines reformas, vadovas, susitiko netrukus po to, kai Jeruzalėje kelio gairių planas buvo įteiktas Izraelio ministrui pirmininkui Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui).

Tai pats reikšmingiausias tarptautinės bendrijos mėginimas užbaigti smurtingą konfliktą nuo pat praėjusių metų vasaros, kai siekdama pažaboti teroro išpuolius rengiančius savižudžius, Izraelio armija vėl okupavo palestiniečių kontroliuojamus Vakarų Kranto miestus.

Žemiau pateikiamos jau žinomos taikos plano nuostatos:

Palestinos savivalda privalo imtis neatidėliotinų priemonių, kad būtų padarytas galas ekstremistinių palestiniečių grupuočių smurtui.

Palestiniečiai turi įgyvendinti savo institucijų demokratines reformas.

Izraelis privalo imtis žingsnių palengvinti palestiniečiams taikomus apribojimus ir padėti normalizuoti palestiniečių gyvenimą.

Izraelis privalo sustabdyti statybos darbus Vakarų Krante ir Gazos Ruože esančiose žydų nausėdijose.

Izraelis privalo išvesti savo pajėgas iš palestiniečių teritorijos miestų, kurie buvo okupuoti siekiant sunaikinti savižudžių sprogdintojų teroro tinklą.

Palestiniečiai privalo dar kartą aiškiai pareikšti, kad pripažįsta Izraelio teisę į taiką ir saugumą.

Izraelis savo ruožtu privalo paskelbti panašų pareiškimą, kuriame patvirtintų savo įsipareigojimą sugyventi su kaimynine Palestinos valstybe.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.