aA
JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) trečiadienį Bagdade kreipdamasis į Irako žmones sakė, kad JAV vadovaujamos pajėgos nori padėti jiems pereiti "nuo tironijos prie laisvės", o tada - pasitraukti.
D.Rumsfeld
D.Rumsfeld
© EPA-ELTA
JAV vadovaujamos pajėgos prieš tris savaites užėmė Irako sostinę ir nušalino Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną). D.Rumsfeldo kreipimasis į Irako liaudį buvo įrašytas puošnioje buvusio diktatoriaus rūmų salėje. "Koalicija yra įsipareigojusi padėti jums perimti savo šalies kontrolę ir pereiti nuo tironijos prie laisvės bei savivaldos", - sakė jis.

"Mūsų tikslas yra atkurti stabilumą ir saugumą, kad jūs galėtumėte suformuoti laikinąją vyriausybę, o vėliau - laisvą Irako vyriausybę, vyriausybę, kurią patys išsirinksite, - pažymėjo D.Rumsfeldas. -Liksime (Irake) tol, kol bus būtina, kad padėtume jums tai padaryti, ir nė dienos ilgiau ".

Sekretorius, kuris yra aukščiausias George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos pareigūnas, atvykęs į Iraką nuo invazijos pradžios, atskrido į Bagdado oro uostą, kuris anksčiau buvo vadinamas tarptautiniu Saddamo oro uostu.

Virš galvų skraidant kovos sraigtasparniams OH-58 "Kiowa", D.Rumsfeldas įsėdo į visureigį "Humvee" ir nuvažiavo į buvusius Saddamo Husseino rūmus, kuriuose dabar įsikūrė JAV vadovaujamų pajėgų štabas.

Vėliau sekretorius turi susitikti su JAV atsargos generolu Jay Garneriu (Džėjumi Garneriu), vadovaujančiu amerikiečių pastangoms atstatyti Iraką ir suformuoti demokratinę vyriausybę.

D.Rumsfeldas, kurį saugo juodai apsirengę elitinių specialiųjų pajėgų kariai, į Iraką atskrido be išankstinio pranešimo. Iš pradžių oro pajėgų lėktuvu iš Kuveito jis atskrido į Irako pietuose esantį antrąjį pagal dydį Basros miestą, kur susitiko su šalies pietinį regioną kontroliuojančių britų pajėgų vadais.

Basroje D.Rumsfeldas prisiminė, kad paskutinį kartą Irake lankėsi prieš 20 metų, kaip tuometinio prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) pasiuntinys. Tada, Vašingtonui siekiant sulaikyti kaimyninį Iraną, į kurį irakiečiai buvo įsiveržę 1980 metais, D.Rumsfeldas Bagdade derėjosi su Saddamu Husseinu ir kitais šalies pareigūnais.

"Nuo to laiko, kai čia buvau, praėjo 20 metų", - sakė gynybos sekretorius. Neseniai išslaptinti amerikiečių dokumentai rodo, jog Valstybės departamentas tuo metu žinojo, kad Irakas "beveik kasdien" prieš Irano pajėgas naudoja cheminius ginklus. Be to, CŽV įtarė, kad Saddamas Husseinas mėgins sukurti branduolinį ginklą.

Prieš 20 metų nufilmuotuose kadruose matyti, kaip D.Rumsfeldas spaudžia ranką Saddamui Husseinui. Tuo metu amerikiečių pareigūnams buvo pranešta, kad Irako prezidentui buvo "akivaizdžiai malonu" gauti R.Reagano laišką, kurį perdavė D.Rumsfeldas .

"Mūsų pradiniu vertinimu, šis susitikimas žymi pozityvią JAV ir Irako santykių plėtros gairę" - buvo rašoma tame diplomatiniame pranešime. Netrukus po šio susitikimo Irakas ir Jungtinės Valstijos atkūrė diplomatinius ryšius, kurie buvo nutrūkę prieš 17 metų.

Trečiadienį lankydamasis Bagdade, Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) pasakė trumpą sveikinimo kalbą ir amerikiečių kariams, kurie padėjo nuversti Irako diktatorių Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną). "Jūs atėjote ne užkariauti, ne okupuoti, bet išlaisvinti, ir Irako žmonės tai žino", - sakė jis.

Kalbėdamas apie ateityje dirbsiančią "laisvą Irako vyriausybę, kuri vadovausis politinės ir asmeninės laisvės bei įstatymų viršenybiškumo principais", D.Rumsfeldas pabrėžė, kad "dar reikia daug ką nuveikti".

Jis pabrėžė, kad ypač svarbu surasti "likusius režimo elementus" ir sunaikinti "teroristų tinklus, veikiančius šioje šalyje".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.