aA
Prezidento Rolando Pakso atstovai teigia, kad šalies vadovas "kaip stebuklo" laukia Nacionalinės sveikatos priežiūros kokybės politikos, orientuotos į žmogaus sveikatos poreikių tenkinimą, principų paskelbimo.
Tai žurnalistams sakė prezidento patarėja Vitalė Vinickienė po R.Pakso susitikimo su jo sudarytos Žmogaus teisių apsaugos medicinos srityje tarybos nariais ir Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku Juozu Pundziumi.

"Prezidentas nori, kad sveikatos sistema būtų skirta žmogui ir kad pagaliau įvyktų stebuklas Lietuvos padangėje ir būtų paskelbta Nacionalinė sveikatos priežiūros kokybės politika, kuri būtų orientuota į žmogaus sveikatos poreikių tenkinimą", - sakė patarėja.

Jos teigimu, prezidentas tikisi, kad sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas prisidės prie tokios politikos paskelbimo.

Pasak patarėjos, prezidentas sveikina sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimą, tačiau jam neaišku, ką siekiama pertvarkyti, nes kol kas dar nėra patvirtinti įstaigų standartai, struktūros reikalavimai.

V.Vinickienės teigimu, prezidentas pasigenda aiškaus paslaugų pagal profilius tam tikroje teritorijoje išdėstymo, kad pacientui būtų visiškai aišku, kur jis turi kreiptis, pavyzdžiui, dėl ankstyvos vėžio diagnostikos.

"Mes tikimės, kad struktūros reikalavimai atsiras, tada bus galima kalbėti apie restruktūrizavimą tų paslaugų, kurių šiandien yra perteklius", - kalbėjo patarėja.

Be to, prezidento nuomone, sveikatos priežiūros paslaugų kokybę turėtų reglamentuoti atskiras įstatymas, taip pat turėtų būti priimtas sveikatos draudimo įstatymas.

"Tada atsirastų normalios lėšos ir medikų draudimui, ir pacientų, ir tada galėtumėme pasakyti, kiek mes lėšų turime, ką mes galime drausti, iki kokio sudėtingumo ligų mes galime drausti, ką galime šiandien savo pinigais padaryti žmonių sveikatos priežiūrai ir kam reikėtų jau laisvanoriško draudimo", - sakė V.Vinickienė.

Patariamąją Žmogaus teisių apsaugos medicinos srityje tarybą R.Paksas sudarė šios savaitės pradžioje siekdamas "skatinti visuomenės ir valstybės institucijų dialogą, tarpinstitucinį bendradarbiavimą sveikatos politikos klausimais".

Pagrindinėmis tarybos veiklos kryptimis prezidentas dekrete įvardijo žmogaus teisių apsaugos medicinos srityje būklės tyrimą, siūlymų dėl sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės gerinimo teikimą, aktyvaus visuomenės dalyvavimo įgyvendinant žmogaus teises medicinos srityje inicijavimą ir partnerystės tarp šalies gyventojų ir medikų plėtojimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.