aA
Kretingos paštininkai iš referendumo dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą viliasi uždirbti ir skaičiuoja rinkėjus savo aptarnaujamose teritorijose. Bet Valstybinės įmonės „Lietuvos paštas" generalinis direktorius Jonas Šalavėjus sakė apie laiškanešių skatinimą už didesnį pašte balsavusių rinkėjų skaičių nieko nežinąs.
Gavo laišką, paštas
Gavo laišką, paštas
Tuo tarpu Kretingos pašto viršininkas Pranciškus Šernas laiškanešiams pažadėjo skirti po 50 litų premiją, jei į paštą ateis balsuoti 30 proc. daugiau rinkėjų nei per Prezidento ir savivaldybių rinkimus. Apie tai pašto vadovas informavo ir rajono laikraštyje.

Išgirdę viliojantį pažadą Kretingos pašto laiškanešiai sakė nežiną, kaip įvykdyti viršininko pageidavimą.

Daugiau nei 20 metų pašte dirbančios Aldonos Nagienės aptarnaujamoje teritorijoje referendu- mo apylinkė įsikurs vienoje mokykloje, kuri gyventojams yra gerokai arčiau nei miesto paštas. Apie 60 gyventojų turintį Ankštakių kaimą aptarnaujanti laiškanešė Petronėlė Kontrimienė sakė nesuprantanti, kaip ji žmones gali priversti prieš referendumo dieną ateiti balsuoti į paštą.

Už išsiųstą voką - 5 litai

„Lietuvos rytui" Kretingos pašto viršininkas sakė, kad už kiekvieną į rajono referendumo komisiją išsiųstą voką su rinkėjo biuleteniu paštas gaus apie 5 litus.

Per du Prezidento rinkimų turus iš anksto Kretingos pašte vidutiniškai balsavo po 1200 rinkėjų. P.Šerno skaičiavimais, pašto laiškanešiai gaus premijas, jeigu nuo balandžio 31 iki gegužės 9 dienos Kretingos pašte ateis balsuoti apie 1600 rinkėjų.

P.Šerno teigimu, šitaip materialiai paskatinti laiškanešius buvę žadėta balandį Vilniuje vykusiame Susisiekimo ministerijos vadovų susitikime su valstybės įmonės „Lietuvos paštas" darbuotojais. Kretingos pašto viršininkas iš savo vadovų dabar laukia raštiško patvirtinimo dėl laiškanešių premijavimo tvarkos.

Vilniuje kalbėta apie kitką

Tačiau tokio rašto „Lietuvos pašto" vadovai nesiruošia rašyti. J.Šalavėjaus manymu, Kretingos pašto viršininkas klaidingai suprato tai, apie ką kalbėta susitikime su „Lietuvos pašto" skyrių viršininkais.

Bendrovės vadovas teigė, kad susitikime buvo aptarta galimybė atlyginti laiškanešiams už biuletenių nešiojimą referendumo dienomis žmonėms į namus. Pagal referendumo komisijos sudarytą sąrašą savo valią namie galės pareikšti negalintys vaikščioti ligoniai ir savo namuose pageidaujantys balsuoti vyresni negu 70 metų žmonės.

Paštas uždirbs beveik milijoną

Vis dėlto per būsimą referendumą įmonės „Lietuvos paštas" uždarbis priklausys ir nuo išanks-tinio balsavimo paštu aktyvumo. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir „Lietuvos paštas" pasirašė sutartį, pagal kurią VRK sumokės 900 tūkst. litų, jeigu paštu balsuos 150 tūkst. rinkėjų. Paštui mokama pinigų suma nesikeis, jei balsuoti ateis ne daugiau kaip 20 proc. ir ne mažiau kaip 30 proc. rinkėjų nuo sutarto skaičiaus.

"Lietuvos rytas"