aA
Grupė Seimo narių kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) prašydami išaiškinti, ar Konstitucijai neprieštarauja Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostata, leidžianti parlamentarams bei kitiems savivaldybes kontroliuojantiems pareigūnams dalyvauti pirmuose išrinktų tarybų posėdžiuose.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas
© ELTA
34 kreipimąsi pasirašę Seimo nariai prašo, kad jų skundą KT nagrinėtų kartu su Vilniaus apygardos administracinio teismo kreipimusi.

Teismas dėl minėtos įstatymo nuostatos kreipėsi į KT gavęs buvusio Vilniaus mero liberalo Artūro Zuoko šalininkų skundą dėl sostinės mero rinkimų rezultatų.

Balandžio 9 dieną renkant sostinės savivaldybės merą dalyvavo ir balsavo trys Seimo nariai, Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas ir apskrities viršininkas. Meru buvo išrinktas apskrities viršininkas socialdemokratas Gediminas Paviržis, tačiau teismas jo įgaliojimus sustabdė.

Konstitucinis Teismas praėjusį gruodį išaiškino, jog Seimo nario, apskrities viršininko, jo pavaduotojo pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

Nepaisant to, Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, leidžiančias dėl gauto mandato apsispręsti po pirmojo naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdžio.

Dauguma iš 64 Seimo narių praėjusį gruodį išrinktų savivaldybių tarybų nariais gautų mandatų atsisakė iki pirmųjų tarybų posėdžių. Kreiptis į KT turi teisę ne mažiau kaip vienas penktadalis visų Seimo narių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.