aA
Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė baigiančios savo karines operacijas Saudo Arabijoje ir atšaukiančios iš esmės visas savo pajėgas iš šios karalystės. Toks sprendimas priimtas pagal dvišalį susitarimą, kuris buvo sudarytas pasibaigus karui Irake.
JAV kariuomenė
JAV kariuomenė
© EPA-ELTA
Paklaustas, ar Saudo Arabija to prašė, vienas aukšto rango JAV pareigūnas su JAV gynybos sekretoriumi Donaldu Rumsfeldu (Donaldu Ramsfeldu) po Persijos įlankos regioną keliaujantiems žurnalistams atsakė: "Tai buvo ...dvišalis susitarimas".

"Kai nebereikia stebėti pietinės (Irako neskraidymo zonos), pasidaro akivaizdu, kad daliniai ten nebereikalingi", - sakė pareigūnas. Neskraidymo zoną Irako pietuose amerikiečiai nustatė po 1991 metų Persijos įlankos karo.

Saudo Arabijoje liks tik kai kurie JAV kariškiai, kurių darbas susijęs su karių mokymu.

JAV pareigūnai anksčiau sakė, kad amerikiečiai jau pradėjo svarbaus karinių skrydžių kontrolės centro perkėlimo iš Princo Sultano bazės į kaimyninį Katarą darbus.

D.Rumsfeldas Rijade susitiks su Saudo Arabijos lyderiais ir aptars karalystėje dislokuotų JAV pajėgų ateitį. Saudo Arabija atsisakė leisti amerikiečiams iš Princo Sultano bazės rengti antskrydžius prieš Iraką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.