aA
Potencialūs Irako politiniai lyderiai per pirmadienio susitikimą su laikinuoju Irako administratoriumi, JAV atsargos generolu Jay Garneriu (Džėjumi Garneriu), susitarė per mėnesį surengti nacionalinę konferenciją, kurios metu bus išrinkta laikinoji vyriausybė.
Jay Garneris
Jay Garneris
© EPA-ELTA
Daugelis iš maždaug 250 delegatų šį susitarimą vadino dideliu žingsniu, žengtu kuriant šalyje demokratiją.

"Reikėtų visomis išgalėmis stengtis per keturias savaites surengti nacionalinę konferenciją, (kurios metu būtų) išrinkta laikinoji Irako vyriausybė", - sakoma delegatų pareiškime, kuris buvo perskaitytas baigiantis beveik 10 val. užtrukusiam susitikimui su J.Garneriu.

Keturių savaičių terminui delegatai pritarė balsavimu, kuris vyko pakeliant rankas. Tačiau nenurodoma, kas bus pakviestas į šią nacionalinę konferenciją, kur ji įvyks ir kaip bus renkama vyriausybė.

J.Garneris delegatams sakė, kad jie turi remtis pirmuoju, mažesnio masto susitikimu dėl Irako politinės ateities, kuris prieš dvi savaites įvyko netoli Nasirijos miesto.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotojas Mike'as O'Brienas (Maikas O'Brajenas) žurnalistams sakė, jog bus daroma viskas, kad konferencija įvyktų per numatytas keturias savaites.

"Vykdome laikinosios administracijos formavimo procesą, ir jie leido suprasti, kad nori judėti sparčiai", - sakė M.O'Brienas, kurio šalis dalyvavo JAV vadovaujamoje invazijoje į Iraką, prasidėjusioje kovo 20 dieną.

"Tikiu, kad šis procesas bus rezultatyvus... Nepaprastai įdomu stebėti, kaip gimsta demokratija. Žinoma, gimimas gali būti sunkus, tačiau tai taip pat nepaprastai įdomu", - sakė jis.

Demokratija Irake kuriama po Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) autoritarinio dešimtmečių. JAV vadovaujamos pajėgos jį nušalino prieš tris savaites.

Daugelis delegatų sveikino susitikimo rezultatus ir tai, ką galima vadinti pirmuoju po kelių dešimtmečių demokratiniu balsavimu Bagdade. Kai kurie delegatai norėjo, kad nacionalinė konferencija būtų surengta per dvi savaites, bet atviras balsavimas parodė, kad dauguma pritaria mėnesio terminui.

"Tai demokratijos pradžia. Diskusijos buvo rimtos ir nuodugnios. Tai ilgas ir sunkus kelias, bet mes jį įveiksime", - sakė vienas delegatas Hatemas Mokhlessas (Hatemas Mochlesas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.