aA
Lietuvos moksleiviai antradienį pareikš savo nuomonę dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą (ES). Antradienį beveik 900-uose Lietuvos pagrindinių ir vidurinių mokyklų (apie 70 proc. visų Lietuvos mokyklų) vyks moksleivių referendumas dėl Lietuvos narystės ES. Referendume savo nuomonę galės pareikšti 5-12 klasių moksleiviai.
Lietuvoje iš viso yra apie 492 tūkst. moksleivių. Teisę dalyvauti referendume turi 65-70 proc. visų moksleivių.

Akcijos organizatoriai tikisi, jog šis referendumas ne tik sudarys moksleiviams sąlygas išreikšti savo nuomonę svarbiu valstybei klausimu, stiprins pilietinę visuomenę, bet ir skatins aktyvų piliečių dalyvavimą gegužės mėnesį vyksiančiame referendume.

Moksleivių referendumu siekiama moksleiviams suteikti praktinių demokratijos žinių ir įgūdžių.

Referendumas bus organizuojamas pagal mokykloms adaptuotą Lietuvos referendumo įstatymą.

Balandžio mėnesį visose Lietuvos savivaldybėse buvo surengta apie 80 seminarų, kurių metu moksleiviai ir pedagogai buvo supažindinti su referendumo organizavimo procedūromis mokyklose.

Moksleivių referendumo iniciatoriai yra Lietuvos moksleivių parlamentas, o jį organizuoja Pilietinių iniciatyvų centras, Lietuvos moksleivių parlamentas, Lietuvos moksleivių sąjunga bei Švietimo ir mokslo ministerija.

Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Privalomasis referendumas dėl stojimo į ES vyks gegužės 10-11 dienomis. Sociologiniai tyrimai rodo, kad Lietuvos narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.