aA
Tolimesnės JAV ir Šiaurės Korėjos derybos būtų nenaudingos, jei Vašingtonas neatsisakytų savo reikalavimų ir neatsižvelgtų į Šiaurės Korėjos pasiūlymą, pagal kurį Pchenjanas savo branduolinių ginklų atsisakytų mainais į nuolaidas, antradienį sakė Šiaurės Korėja.
Korėjos
Korėjos
Jungtinės Valstijos reikalauja, kad Šiaurės Korėja atsisakytų visų branduolinių ginklų, kurių ji gali turėti, nes baiminasi, kad šiais ginklais gali būti grasinama Šiaurės Korėjos kaimynams, įskaitant Pietų Korėją, kur Vašingtonas, norėdamas atgrasinti Pchenjaną nuo galimo puolimo, yra dislokavęs 37 tūkst. JAV karių.

JAV pareigūnai Vašingtone ir Vakarų diplomatai Pekine pirmadienį sakė, kad Šiaurės Korėja praėjusią savaitę per Kinijoje vykusias derybas pasiūlė atsisakyti savo branduolinių ginklų ir raketų, tačiau už tai norėjo tam tikrų nuolaidų.

Aukšto rango JAV pareigūnas šias nuolaidas pavadino nepriimtinomis.

"Jei JAV pozicija liks tokia pati, kokia yra dabar, tolesnės derybos bus laiko švaistymas. Tai taip aišku, ...kad tokios derybos sprendžiant branduolinę problemą niekuo nepadėtų", - rašoma laikraštyje "Minju Joson", kurį leidžia Šiaurės Korėjos ministrų kabinetas.

"JAV nepasiūlė jokių priemonių branduolinei problemai spręsti ir tik pakartojo savo ankstesnį reikalavimą, kad Šiaurės Korėja pirmiausia atsisakytų savo branduolinių planų", - laikraščio straipsnį cituoja Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Yoon Young-kwanas (Jun Jungkvanas) antradienį patvirtino, kad Šiaurės Korėja pasiūlė išspręsti branduolinę krizę su sąlyga, kad Vašingtonas suteiks garantijas dėl Pchenjano komunistinės sistemos saugumo.

"Šiaurės Korėja pasiūlė sprendinį dėl Jungtinių Valstijų susirūpinimo branduoline (krize, tačiau) su sąlyga, kad Vašingtonas garantuos Pchenjano režimo (saugumą)", - Yoon Young-kwano žodžius citavo Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Vašingtone aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad Šiaurės Korėja siūlė atsisakyti savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programos mainais į JAV nuolaidas, tarp jų - dėl naftos, elektros energijos, ekonominių mainų ir normalių tarpvalstybinių santykių.

Pchenjane jau trečia diena vyksta Pietų Korėjos ir Šiaurės Korėjos derybos, bet kol kas dar nesutariama, ar paminėti branduolinę krizę bendrame pareiškime, pranešama iš Šiaurės Korėjos sostinės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.