aA
Švedijos mieste Lunde vykstančiame jungtiniame Baltijos Asamblėjos ir Šiaurės Tarybos susitikime svarstoma, kaip daugiau nei 10 metų trunkantis Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas gali tapti pamatu politinio ir ekonominio Šiaurės regiono sukūrimui Europos Sąjungoje.
Rankų paspaudimas
Rankų paspaudimas
Susitikime svarstomos trys pagrindinės temos: kova su organizuotu nusikalstamumu, narkotikais bei kovos su korupcija priemonės, civilinių krizių valdymas ir regioninės politikos plėtra Europos Sąjungoje.

Į susitikima Lunde susirinko daugiau nei 300 parlamento narių, vyriausybės atstovų ir pareigūnų iš Šiaurės ir Baltijos šalių. Lietuvai atstovauja 11 parlamentarų, taip pat krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

Tai pirmasis Šiaurės Tarybos ir Baltijos Asamblėjos susitikimas po to, kai praėjusių metų gruodį Baltijos šalys kartu su kitomis septyniomis valstybėmis buvo pakviestos stoti į Europos Sąjungą.

Baltijos Asamblėja yra bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų forumas. Šiaurės Taryba vienija penkių Šiaurės šalių: Danijos, Islandijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos parlamentus. Baltijos Asamblėja ir Šiaurės Taryba politinį bendradarbiavimą pradėjo 1992 m., o nuo 1996 m. kas antrus metus renkasi į bendrus susitikimus aptarti Baltijos jūros regionui aktualių klausimų.

Šių metų susitikimo vieta Lundas parinkta neatsitiktinai. 2003 metais Lundas švenčia 900 metų Šiaurės šalių arkivyskupijos centro jubiliejų, ir Šiaurės Tarybos ir Baltijos Asamblėjos susitikimas yra vienas iš jubiliejaus renginių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.