aA
Neišėmę raiščio iš striukės, Tauragės policijos pareigūnai sudarė pagrindą sulaikytam asmeniui pasinaudoti juo nusižudant. Be to, Seimo kontrolieriai įtaria, kad iš sportinių batelių nebuvo išimti ir raišteliai.
Prison
Pasak pranešimo, Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius išnagrinėjo tauragiškės skundą dėl jos sūnaus R.G. savižudybės aplinkybių Tauragės rajono policijos komisariate.

Dėl šio fakto 2002 m. gruodžio 19 dieną Tauragės rajono policijos komisariate buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, kurio išvadose pasakyta, kad budėtojų skyriaus vyresnysis policininkas A.Macas teisėtai ir teisingai nustatė, kad sulaikytasis neblaivus.

Tačiau dėl aplaidumo neišėmė raiščio iš striukės ir tuo sudarė pagrindą sulaikytam asmeniui pasinaudoti juo įvykdant savižudybę.

Budėtojų skyriaus inspektorius G.Švalkūnas pagrįstai ir teisėtai priėmė sprendimą leisti uždaryti R.G. į laikinojo sulaikymo patalpą išblaivinimui, tačiau nepakankamai kontroliavo pavaldaus pareigūno A.Maco veiksmus.

Pareigūnams paskirtos drausminės nuobaudos: G.Švalkūnui - pastaba, o A.Macui - griežtas papeikimas.

Tačiau, Seimo kontrolieriaus nuomone, tarnybinio patikrinimo išvadoje neįvertintas abejones keliantis įrašas Daiktų paėmimo laikinai saugoti protokole.

Vizualiai matyti, kad įrašas "Kedai su" yra padarytas kita rašysena. Tai leidžia daryti prielaidą, jog įrašas padarytas vėliau, o sportiniai bateliai su raišteliais iš R.G. nebuvo paimti. Be to, iš avalynės turėjo būti ištraukti raišteliai, o avalynė palikta R.G. mūvėti.

Pažymėtina, kad Tauragės rajono policijos komisariato budėtojų skyriaus vyresnysis policininkas A.Macas savo nuožiūra nustatė R.G. girtumą, kadangi pastarasis nesugebėjo įpūsti į alkotesterį.

Seimo kontrolieriaus nuomone, tokiu atveju asmuo turėjo būti pristatytas į asmens sveikatos priežiūros įstaigą girtumui nustatyti, juo labiau, kad nesugebėjimas įpūsti į alkotesterį leidžia įtarti asmens stiprų apsvaigimą nuo alkoholio, o tokiu atveju asmuo turėjo būti apžiūrėtas medikų ir suteikta pirmoji medicinos pagalba.

Todėl darytina išvada, kad tyrimas Tauragės rajono policijos komisariate nebuvo išsamus, visapusiškas ir objektyvus.

Seimo kontrolierius tyrimo medžiagą pateikė vidaus reikalų ministrui, siūlydamas spręsti dėl Tauragės rajono policijos komisariato tarnybinio patikrinimo išvados išsamumo, objektyvumo ir pagrįstumo.

Kontrolierius pažymi, kad Tauragės rajono policijos komisariato sulaikymo patalpos neatitinka teisės aktais nustatytų reikalavimų - nėra galimybės nuolat stebėti jose uždarytų asmenų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.